út., 20. říjen 2015 14:57

Tour de France - nová trasa Staré dámy představena

Paříž – Nedaleko Vítězného oblouku - na Champs Elysées - představil ředitel Tour de France, Christian Prudhomme, trať závodu na rok 2016. V Kongresovém paláci se sešli jak zástupci organizátorů, etapových vítězů letošního ročníku, tak také množství redaktorů a fotografů francouzských i světových médií. Všichni se přišli podívat na monumentální trailer ke 103. vydání nejstaršího cyklistického závodu světa.

Mezi přítomnými cyklistickými hvězdami seděli současní šampioni jako Chris Froome, aktuální vládce žlutého závodu, Tony Martin, nyní už legendární časovkář, domácí miláček Thibaut Pinot, ale i vítěz letošní šesté etapy Tour – Zdeněk Štybar. Právě Štybar už před oficiální prezentací ohlásil, že Tour bude jeden z vrcholů jeho příští sezony, vedle jarních klasik a olympijského závodu. Prudhomme přivítal i legendy minulých ročníků, mezi nimi zvláště Bernarda Hinaulta.

Jednadvacetidenní martyrium tradičně obsahuje dva odpočinkové dny a dojezd na kostkách Elysejských polí. Oproti minulým ročníkům jezdci musí projet dvě individuální časovky. Ta první, sedmatřicetikilometrová, vede přes dva horské vrcholy. "První časovka bude zároveň výbornou příležitostí pro specialisty, aby otestovali svou formu před olympijskou časovkou v Rio de Janeiru, neboť svými profily jsou si podobné," připomněl šéf závodu Prudhomme. Ta druhá pouze sedmnácti kilometrová závodníky provede skrz zvlněný terén. Celková délka časovek bude svědčit především obhájci Froomovi, který v této disciplíně vyniká. Není ale sám. "Délka časovky může být klíčem k celému závodu. A pokud bude zahrnovat nějaký kopec, nemám obavy. Jestliže se pojede časovka průměrnou rychlostí mezi 48 až 49 kilometry v hodině, bude mi to sedět," řekl ale ještě před zveřejněním trasy Alberto Contador. Pro El Pistolera to bude dle jeho slov pravděpodobně poslední Grand Tour v životě a není tedy pochyb, že ze sebe bude chtít dostat vše, aby závod vyhrál.

Grand Départ po dvou letech otevře závod na území Francie. Konkrétně pod malebným klášterem Mont-Saint-Michel. První etapa pak bude končit v Normandii na místech, kde se v roce 1944 vylodili američtí vojáci, na pláži Utah. Vrchol Tour pořadatelé naplánovali na 14. července, tedy na francouzský nejvýznamnější svátek Dobytí Bastily. V tento den peloton odstartuje královskou etapu na legendární stoupání Mont Ventoux. Celkově Tour zamíří do čtyř zemí. Vedle Francie to bude po značné době Andorrské knížectví, tolik charakteristická destinace pro Vueltu. Závodníci se podívají i do španělských Pyrenejí a do Švýcarska. V hlavním městě země helvétského kříže si pak cyklisté odpočinou při druhém volném dni. 

Ačkoli složení týmů ještě není ani zdaleka známo, mnohé hvězdy na soupiskách příští rok určitě nalezneme. Chybět nebude obhájce Chris Froome z britské stáje Sky a Alberto Contador z teamu Tinkoff. „Rychlík ze Žiliny“ Peter Sagan zase bude chtít ukázat Francouzům svůj duhový dres mistra světa. Pokud se splní přání Zdeňka Štybara, bude mít Česká republika také minimálně jednoho zástupce ve žlutém závodě. I když klasikářských etap je na rok 2016 naplánováno pomálu, respektive jedna. I z toho je vidět, že se trasy ročníků 2015 a 2016 dost liší.

Zobrazeno 1745 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:02
Pro psaní komentářů se přihlaste