ne., 5. březen 2017 11:05

16. ročník Festivalu ProTibet navštíví tento měsíc Olomouc

Plakát k letošnímu festivalu ProTibet Plakát k letošnímu festivalu ProTibet Zdroj: www.protibet.cz
Olomouc - Tento měsíc se uskuteční 16. ročník festivalu ProTibet. Festival probíhá od 1. března do 31. března ve více než čtyřiceti městech České republiky, v Olomouci proběhne již tuto středu a bude trvat do soboty. Akce se bude konat na čtyřech různých místech v Olomouci. Navštívit festival můžete v kině Metropol, v čajovně Kratochvíle, v bistru Bistrá kráva a na Nádvoří radnice.

Festival letos nabízí zajímavý program. Můžete se těšit například na buddhistického mnicha Pemu Samdupa, který se zúčastní besed jen v devíti městech a jedním z nich je právě Olomouc, kde bude probíhat i sypání mandaly. Dále je v rámci projektu naplánovaná návštěva předního slovenského sinologa Martina Slobodníka, který bude debatovat o čínsko-tibetských vztazích a také o klamných zprávách, smyšlenkách, tzv. hoaxech o Tibetu. A česká tibetoložka Zuzana Ondomišiová povypráví o životě budhistických mnišek v ženských kláštěrech. To samozřejmě není vše, náplní programu je spousta dalších zajímavostí, jako třeba zhlédnutí dokumentárních filmů, různé přednášky, čtení himalájských pohádek a fair trade snídaně. Výtěžek z této akce poputuje na podporu vzdělání malých buddhistických mnišek z kláštěrní školy Kowang.

Projekt ProTibet organizuje obecně prospěšná společnost MOST, která působí od roku 2004 a jejím posláním je především podpora vzdělanosti a zlepšování životních podmínek tibetských dětí, tibetských seniorů, buddhistických mnichů, mnišek a nomádů. Pomáhají s rozvojem v indickém Himálaji a Tibetu, podporují místní komunity, školy i řemeslné tradice. Pro české společenství pořádají pravidelné kulturní vzdělávací akce jako každoroční Festival ProTibet, poskytují přednášky, workshopy a výstavy.

 

Zobrazeno 1502 krát
Naposledy upraveno: po., 6. březen 2017 22:43
Pro psaní komentářů se přihlaste