čt., 2. listopad 2017 19:56

27. ročník Národní ceny za studentský design ovládlo EKO

Národní cena za studentský design 2017 Národní cena za studentský design 2017 Zdroj: www.studentskydesign.cz
Brno - Nejvyšší ocenění, kterého se může studentovi designu dostat, cenu Grand letos získal slovenský designér Ján Forgáč se svým projektem ekologické stoličky Seno. Tři nezávislé poroty složené z mezinárodních ale i tuzemských osobností však ve čtvrtek 19.10. 2017 ocenily i dalších 18 studentských projektů. Nominováno bylo téměř 100 prací.

Projekt se každoročně uskutečňuje pod záštitou Moravské galerie v Brně, kde je možné zhlédnout výběr z prací v rámci výstavy Nový (z)boží!. Nejprestižnějšími cenami jsou ceny Grand a Junior, které jsou udělovány v různých kategoriích. Celkem se soutěžilo ve třech kategoriích, a sice v oborech produktového, industriálního a transportního designu. Konkurence mezi soutěžními díly byla opravdu velká. Mezi přihlášenými pracemi byly projekty z oblastí designu jako je například sklo, porcelán, nábytek, svítidla, hračky, oděvnictví, hračky ale také didaktické potřeby a jiné.

Cenou Grand byla letos oceněna 100% recyklovatelná ekologická stolička, s příhodným názvem Seno. Ta je vyrobena výhradně z biologických materiálů. Autor Jáno Forgáč využil sušené trávy a sena smísených s celulózovým lepidlem při výrobě sedáku. Směs byla pomocí vysokotlakého lisu vytvarována do požadovaného tvaru. Konstrukce působící velice elegantně a jednoduše je vyrobena z ohýbaného drátu.

„Ekologická stolička SENO je ľahko stohovateľná, nechá vyniknúť inovatívny materiál, ktorý rozpráva príbeh lokálnej prírody. Je inšpirovaná hornatou krajinou Slovenska, určená pre krátkodobé sedenie do verejných priestorov kultúrnych centier, galérií,” řekl Forgáč o svém vítězném projektu.

Druhou, neméně významnou cenu Junior získala studentka střední školy sklářské z Nového Boru, Anežka Müllerová. Ta si porotu získala svými skleněnými miskami s názvem Akupunktura. Ideou bylo propojení vizuálních a hmatových vjemů, které se díky sklu mnohonásobně zintenzivní.

Zobrazeno 1751 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. listopad 2017 21:31
Pro psaní komentářů se přihlaste