ne., 29. listopad 2015 13:58

Čtvrtou etapu Lysacupu opět ovládl Lichý

Lysá hora - Čtvrtá etapa série běžeckých závodů Lysacup se uskutečnila 21. listopadu. Trasa dlouhá 5,7 kilometrů s převýšením 811 metrů vedla z Malenovic na zasněžený vrchol Lysé hory.

O kvalitní časy nebylo nouze. Na čtvrtou epatu totiž dorazili ti nejlepší běžci z celé České republiky - Tomáš Lichý, Vít Otevřel, nebo Denisa Krejčiříková. Celem se na startu sešlo rekordních 329 účastníků. Nechyběli ani běžci ze Slovenska či Polska.

Hned od začátku nasadili běžci rychlé tempo a už od prvních metrů vedl Lichý před Otevřelem a Kozlovským. V následném stoupání již naplno Tomáš Lichý prokázal svou celosezónní formu a běžel s několikasetmetrovým náskokem. Už na předešlé etapě si Lichý doběhl pro své jubilejní vítěztví na Lysacupu a rekordní čas zaznamenal i ve čtvrté etapě. Na nejvyšší horu Moravskoslezkých Beskyd doběhl v čase 38:32, který se stal rekorním pro tuto trasu. "Na rekord jsem si vůbec nevěřil. Jednak jsem byl celý týden před etapou nachlazený a také jsem moc netrénoval. Ani uklouzaný povrch tomu moc nenahrával," dodává překvapený Lichý.

Minutu a deset sekund po něm se v cíli objevil také Vít Otevřel. Na třetím místě s časem 40:21 skončil Petr Hudeček. "Zvláště Ďurměka (běžec ze Slovenska Ján Ďurmek, pozn. aut.) jsem se hodně bál, nevěděl jsem, v jaké bude formě. Nakonec to s ním nebylo tak horké a největším soupeřem se ukázal opět Víťa Otevřel. Ten byl ze začátku hodně rychlý, ale po doběhnutí přiznal, že to přepálil a vytuhl. Náskok jsem si celkem rychle vybudoval a až do cíle jsem za sebou nikoho neviděl, šel jsem ale téměř naplno," komentuje Tomáš Lichý.

Mezi ženami jasně vládla doposud neporažená Denisa Krejčiříková a s časem 45:45 si s náskokem téměř čtyř minut před Ivonou Krejčíříkovou doběhla pro vítěztví. Týmovou soutěž opět vyhrál Salomon-Run v pořadí Lichý, Otevřel, Tuharský. 

Z celkem patnácti etap Lysacupu bude následná pátá jednou z nejprestižnějších. Jedná se o etapu mistrovskou, jejíž vítězství znamená i finanční ohodnocení pro vítěze a medaile.

Zobrazeno 1710 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:49
Pro psaní komentářů se přihlaste