so., 1. duben 2023 07:30

450 a dost. Univerzita Palackého se uzavírá

Konec. Ende. Fin. 结束 Konec. Ende. Fin. 结束 Zdroj: Univerzita Palckého v Olomouci, koláž autor
Olomouc - 22. prosince 2023 uplyne přesně 450 let od otevření druhé nejstarší univerzity na území České republiky. Zatímco navenek se představitelé univerzity snaží zachovávat zdání velkých oslav, redakce Presu investigativou zjistila, že není všechno zlato, co se třpytí.

Podle pěti na sobě závislých zdrojů jsme zjistili, že vedení univerzity v čele s rektorem Martinem Vycházkou již před pár měsíci najelo na motivační „v nejlepším se má přestat“. Legislativní a finanční podmínky prý nedovolují nadále zlepšovat nebo alespoň udržovat dosavadní úroveň výuky i bádání na třetí největší vysoké škole v Česku. „Nejdřív kovid, pak válka a teď už prakticky pádivá inflace nedovolují zabezpečit to, že kolegové budou chodit do práce v čas, že budou učebny vytopeny nebo že se budou moci pořizovat nové knihy či elektronické zdroje,“ zhodnotila ekonomickou situaci kvestorka UP Pavla Altzeitová.

Prorektorka pro vědu Petra Plídomovská osvětluje, že ani situace na poli vědy a výzkumu není pro (v globálním i evropském měřítku) malou, regionální univerzitu udržitelná. „Těch pár publikací v Nature našich přírodovědců nás fakt nevtrhne,“ stěžuje si Plídomovská. Prorektorka také připomíná, že zatímco sociální a humanitní vědy jsou zbytečné samy o sobě, výzkumy ukazují, že ani v oblasti přírodních věd už není nic moc co objevovat. „Musíte se toho učit stále víc a víc a je vám to stále víc a víc k ničemu,“ pláče nejmenovaný představitel oboru chemického zaměření a dodává, že jeho nejvýraznějším příspěvkem do lidského poznání byla bakalářská práce na téma Jak pomocí chloridu sodného optimalizovat senzorické kvality organických sloučenin určených pro digestivní procesy.
Jeden z tvůrců dnes tak populárního chatbota s umělou inteligencí Chat-GPT psycholog Geoffrey Hinton se vyjádřil pro Pres, že do konce desetiletí nebudou potřeba žádní vědci. Veškerý výzkum je pouze otázkou pravděpodobnosti a tu uměla inteligence dokáže určit lépe než člověk. „Konec se blíží!“ zakončil své vyjádření.

Takovýto krok by samozřejmě vyvolal ohromnou vlnu nesouhlasu a rozhořčení. Možná dokonce nasranosti. A to hned ve dvou táborech. Zaprvé studenti by pravděpodobně přišli o možnost dokončit své studium. „Ano, samozřejmě by všem bylo studium ukončeno. Žádná z ostatních univerzit a ani všechny dohromady nemají kapacity na to garantovat našim budoucím nestudnetům dokončení studia u nich. Stejně ty děcka nikoho nezajímají. Jsou to počítači a TikTokem degradovaní flákači,“ komentoval případný konec studijních programů na UP jeden z jejích nejmenovaných (Václav Zounar) prorektorů zodpovědných právě za studium.

Stejná situace pochopitelně nastane u zaměstnanců. „Odbory na základě informací vašeho média okamžitě vstupují do stávkové pohotovosti,“ oznámil jejich vůdce Majda Krachochvíl. To mu ale podle ministerstva školství bude málo platné. Podle zdroje zevnitř MŠMT našlo jeden starý paragraf českého právního řádu z dob, kdy Karel IV. zakládal svou Univerzitu. Na tomto pergamenu se píše, že pokud se představení školy rozhodnou, mohou univerzitu ze dne na den zavřít bez dalších náležitostí.

Co ale najednou s takovým množstvím vysoce kvalifikovaných a egoistických pracovníků? Zeptali jsme se krajské ředitelky Úřadu práce Magdy Chrastítkové, jak se její úřad na situaci připravuje. „Už jsme vstoupili do jednání s několika řetězci rychlého občerstvení jako McDonald´s, KFC, Starbucks, ale také s místními restauratéry. Ti mají velké a dobré zkušenosti se zaměstnáváním studentů absolventů humanitních, sociálních, technických, sportovních a dalších oborů a jsou připraveni pro stejně kvalifikované uchazeče z přírodních věd či medicíny vytvořit nová pracovní místa. Například již zmiňovaný McDonald´s už oznámil, že chce v Olomouci vybudovat tak hustou síť svých poboček, že prakticky zruší rozvoz. Každý zákazník by to neměl mít do nejbližší restaurace dál, než 5 minut pěšky,“ uvedla Chrastítková.

O všechny se tak zdá, bude vlastně postaráno. Trh už se postará,“ uzavřel popis pouze zdánlivě kritické situace ministr financí Zdeněk Seďjura.

Toto je alegoricko-satirický článek, který vznikl za účelem pobavit při příležitosti 1. apríla. V žádném případě nemá za cíl urážet či dehonestovat osoby či instituce v něm zmíněné.

Zobrazeno 492 krát
Naposledy upraveno: čt., 30. březen 2023 10:08
Pro psaní komentářů se přihlaste