ne., 29. listopad 2015 13:58

Pátá etapa Lysacupu zná své vítěze

Janovice - Na startu páté etapy Lysacupu se opět potkali ti nejlepší běžci. Teplota pod bodem mrazu, nepříjemný vítr a sněhová pokrývka však už od startu naznačovaly, že tato mistrovská etapa bude zkouškou i pro ty nejzkušenější.

Pro vítěze takzvané královské etapy připravili pořadatelé i finanční prémie, a i proto se předpokládalo, že o kvalitní časy nebude nouze. Na seznamu závodníků se opět objevila jména těch nejlepších trail běžců, jako jsou Tomáš Lichý, Vít Otevřel, Jan Zemánik nebo Denisa Krejčiříková.

Trasa etapy činila 8 kilometrů s vertikální členitostí 811 metrů. Tyto parametry nahrávaly především doposud neporaženému Lichému, který si chtěl do třetice doběhnout pro prvenství. Na vítězství z druhé etapy však chtěl navázat i Otevřel, který zdárně sekundoval Lichému coby kolegovi z týmu Salomon-Run.

I tentokrát ale závod ovládl Lichý, i když ne tak suveréně, jako v dřívějších etapách. "Až do Kykulky byl za mnou Víťa nalepený v odstupu deseti až dvaceti sekund. Více jsem mu utekl až na klesání z Kykulky, ale pořád jsem neměl nic jisté. Až na závěrečné sjezdovce jsem viděl, že Vítek už nijak výrazně nezrychlí," hodnotil závod Lichý, který na vrchol Lysé hory doběhl za 45 minut a 21 sekund. Tím stanovil svůj nový osobní, ale také traťový rekord. "Tentokrát jsem se podíval na hodinky a po zjištění, že by to mohlo vyjít na rekord, jsem si dal ještě sprint do cíle," dodal.

Po další půlminutě se v cíli objevil také Otevřel a bez deseti sekund dvě minuty za Lichým jako třetí doběhl Jiří Pytlík. Denisa Krejčeříková, závodící za VZS Ostrava, již popáté ovládla závod mezi ženami a jasně s časem 53:51 zvítězila v ženském závodě. Také ona dokázala posunout ženský rekord na této trati a to o celou minutu a půl.

Zobrazeno 1870 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:48
Pro psaní komentářů se přihlaste