po., 8. prosinec 2014 15:33

Afghánská policie se už chlubit nemůže, sestřelili pouze GPS

   Před několika dny afghánští policisté oznámili, že Talibanu úspěšně zmařili útok, který měl údajně proběhnout připevněním bomby na tělo ptáka. Nicméně zařízení, které policie zachytila a kvůli kterému ohroženého dropa sestřelila, byl pouze lokalizační systém GPS ornitologů z Uzbekistánu.

 

Zpravodajský server The Times již minulý pátek 5. prosince uvedl, že afghánský tisk byl plný zpráv o úspěšně zmařeném atentátu. Prý sestřelili ptáka, který měl na těle atentátnickou vestu. Na zádech údajně nesl bombu, se kterou kroužil nad armádní základnou v provincii Farjáb. Policisté pro afghánské novináře oznámili, že po zastřelení ptáka uslyšeli silnou explozi a na jeho těle nalezli spoustu drátů, které vypadaly jako součást nové, sofistikované atentátnické vesty. „Nikdo nebyl zraněn díky promptnímu zákroku policie,“ popsal jeden z místních důstojníků pro server The Times.

„Sbíráme všechny úlomky, ale už jsme našli části, které vypadají jako lokalizační systém a malá kamera,“ uvedl šéf afghánské policie Abdul Nabí Ilham pro televizi CBS.

Jakmile se však zpráva dostala do celého světa, ihned začala přitahovat pozornost ochránců zvířat a ornitologů, jelikož sestřelený drop hřivnatý je ohrožený a chráněný druh. Vyžádali si tedy číslo z kroužku na jeho noze a snadno jej vystopovali do chovné stanice v Uzbekistánu. Ta používá systém GPS a anténu připevněnou na zádech svých registrovaných ptáků, aby je mohla lépe sledovat.

Nakonec musela afghánská policie přiznat, že ohrožený pták skutečně žádný atentátník nebyl. Nicméně prohlásili, že je s monitorovacími zařízeními na dropech měl někdo obeznámit.

Zdroj fotografie: www.khaama.com

 

Zobrazeno 1632 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 13:52
Pro psaní komentářů se přihlaste