út., 8. prosinec 2015 18:11

Americké školy pořizují žákům neprůstřelné vesty

USA - Školy ve Spojených státech se rozhodly pořídit dětem neprůstřelné vesty. Reagují tak na rostoucí počet případů, kdy do vzdělávacích zařízení vnikne střelec a zraní nebo usmrtí děti i dospělé. Cena jedné vesty je v přepočtu necelých 25 000 korun.

S nápadem vyrobit pro základní školy speciální neprůstřelné vesty přišla společnost ProTecht. Vesty jsou vyrobené ze stejných materiálů jako ty armádní a na trhu se objeví v různých barvách. Na první pohled ovšem spíše připomínají karimatku s popruhy na ruce. Při ohrožení si pod ni totiž mají žáci lehnout a "vestou" se zakrýt, čímž ochrání celé tělo.

Vesty jsou pro školy příliš drahé, a tak o nich přemýšlí zatím jen malá hrstka z nich. "Rozhodně jsme s výrobou nezačali za účelem zisku, ten je vedlejší. Nejdůležitější pro nás je bezpečí všech dětí," říká výrobce dětských neprůstřelných vest Stan Schone.

Někteří rodiče ale tento bezpečnostní krok kritizují. Podle nich je to jasný důkaz toho, že celé školství upadá. Požadují jiná bezpečnostní opatření, jako například profesionální ochranky přímo ve školách.

Zobrazeno 2090 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:35
Petr Vencl

Nothing to do here. Yet.

Pro psaní komentářů se přihlaste