po., 8. říjen 2018 21:30

Banksy opět šokoval svět umění

Banksy opět šokoval svět umění Zdroj: pixabay
Londýn - Světoznámý obraz ,,Dívka s balónkem” se zničil pouhé sekundy po jeho vydražení za třicet milionů. Po přiklepnutí díla novému majiteli projel rámem, ve kterém byl zabudován skartovací mechanismus.

Jeden z nejznámějších obrazů pouličního umělce Banksyho se v pátek v noci vydražil v londýnské galerii Sotheby’s za více než jeden milion liber. Banksy je známý především pro svou originalitu a drsnou kritiku konzumní společnosti. Přesto jen pár sekund po prodeji zaskočilo aukční síň, když obraz projel dolním rámem a skartoval se.

Samotný Banksy přidal na svůj instagram fotografii skartovaného díla s popiskem ,,Going, going, gone...” ,,Zdá se, že jsme se stali obětí další banksyoviny,” reagoval na nečekané zakončení aukce ředitel Sotheby’s.

V sobotu se na instagramu streetartového umělce objevil nový příspěvěk. Video, ve kterém rodák z Bristolu ukazuje, jak před několika lety do rámu jednoho ze svých děl naistaloval skartovačku pro případ, že by někdy došlo k vydražení. ,,Touha ničit je také uměleckou touhou,” doplnil video citátem od Picassa.

,,Momentálně zjišťujeme co tato událost znamená v kontextu aukce,” řekl listu Financial Times ředitel galerie Alex Branczik. Není totiž jisté, zda v momentu zničení díla patřilo už kupci nebo stále dražitelům. Lidé na sociálních sítích se ptají, jestli musí za obraz kupec platit a jestli jej bude pořád chtít. Podle expertů však dílo nabylo ještě větší ceny. John Brandler, ředitel Brandler Art Galleries popsal Banksyho kousek jako naprosto geniální.

Webová stránka MyArtBroker.com, která přeprodává Banksyho díla tvrdí, že se ,,Dívka s balónkem” ještě více zhodnotila. ,,Tohle se stalo součástí umělecké historie, odhadujeme, že Banksy skartováním díla navýšil jeho cenu nejméně o padesát procent,” řekl spoluzakladatel stránky Joey Syer.

,,Dívku s Balónkem” nasprejoval Banksy na plátno v roce 2006, úplně poprvé se ale objevila na zdi v Shoreditch ve východním Londýně už v roce 2002. Banksy i nadále přispívá světu novými díly. Dvě nejnovější se obejvila v centrálním Londýně v září roku 2017.

Zobrazeno 1706 krát
Naposledy upraveno: út., 16. říjen 2018 17:19
Pro psaní komentářů se přihlaste