st., 2. prosinec 2015 15:49

Basketbalista Bryant po sezóně ukončí kariéru

Basketbalista Kobe Bryant, třetí nejlepší střelec historie NBA, po sezóně ukončí kariéru. Sedmatřicetiletý hráč, který působil 20 let v klubu Los Angeles Lakers, to oznámil ve své básni Drahý basketbale.

Bryant se svým týmem pětkrát vyhrál NBA a sedmnáctkrát se objevil v Utkání hvězd. Poslední tři sezóny ale vždy ukončil předčasně. Mohly za to jeho zdravotní potíže. Právě ty také zapříčinily, že za předešlé dva ročníky odehrál jen 41 zápasů. V týmu LA Lakers, který prochází přestavbou a omlazováním kádru, má letos Bryant střeleckou úspěšnost 32 procent, což je jeho nejhorší výsledek v kariéře. Z každého zápasu odchází vyčerpaný a v bolestech. "Bylo to vnitřní rozhodnutí. Konečně jsem musel uznat, že už to nechci dělat," řekl Bryant na tiskové konferenci. "Srovnal jsem se s tím. A jakmile jsem to sám uznal, bylo jen otázkou času, než se to dozvědí všichni. Řekl jsem si proč ne, když ze mě i z ostatních spadne velká zátěž. Je to prostě správná věc," dodal.

Bryant zamířil do NBA v roce 1996 rovnou ze střední školy v rodné Filadelfii a celou svou kariéru strávil v Lakers. Žádný jiný hráč nebyl tak dlouhou dobu v jednom klubu. Za svou kariéru odehrál doposud 1293 utkání a nastřílel 32 683 bodů. S americkou reprezentací vyhrál dvě zlaté medaile na olympijských hrách v Pekingu a Londýně.

Kobe Bryant odehrál svůj pravděpodobně nejlepší zápas kariéry v lednu 2006 proti Torontu, kterému nastřílel 81 bodů. Jedná se o druhý nejvyšší počet v historii zámořské soutěže, rekord drží nadále Wilt Chamberlain se svými 100 body z března 1962.

I přes zdravotní problémy dostal hráč před dvěma lety smlouvu od majitele klubu Jima Busse na 25 milionů dolarů, což z něj dodnes dělá nejlépe placeného hráče NBA. Podle generálního manažera Lakers Mitche Kupchaka se zatím s Bryantem neplánuje žádná formální rozlučková akce. "Je to spíš na hráči, pokud chce něco takového uskutečnit. Až nadejde čas, dostane se mu uznání, jaké si zaslouží," sdělil Kupchak.

Zobrazeno 2654 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 15:57
Pro psaní komentářů se přihlaste