so., 6. duben 2019 21:52

Bayern deklasoval Dortmund 5:0 a je v čele Bundesligy. Lipsko, Frankfurt a Wolfsburg slaví výhry

Robert Lewandowski si v souboji s Dortmundem připsal dvoustý ligový zásah Robert Lewandowski si v souboji s Dortmundem připsal dvoustý ligový zásah Zdroj: Facebook FC Bayern München
Německo – Ve šlágru 28. kola smetli fotbalisté Bayernu Mnichov hostující Dortmund 5:0 a v přímém souboji o titul udělali dost možná zásadní krok. Lipsko dokázalo otočit průběh utkání v Leverkusenu a upevnilo si třetí pozici. Hertha se i nadále trápí a opět prohrála, tentokrát s Düsseldorfem. Infarktový závěr přinesl souboj mezi Frankfurtem a Schalke, kdy o výhře hostů rozhodla až penalta v 99. minutě.

Hertha BSC – Fortuna Düsseldorf 1:2

Na Olympijském stadionu v Berlíně byl na programu souboj dvou tabulkových sousedů. Hertha se v posledních týdnech trápí a po děsivém výsledku 0:5 z posledního kola měli Berlínští velkou motivaci ukončit nepříznivou sérii. Düsseldorf byl ale proti a do zápasu vstoupil lépe než domácí. V první půlhodině byli hostující fotbalisté aktivnější a dostávali se do šancí. Za svoji snahu byli odměněni ve 35. minutě, kdy se dokázal prosadit Benito Raman a poslal Düsseldorf do vedení. Domácí přispěchali s rychlou odpovědí. O šest minut později se po pěkné spolupráci mezi Dudou a Grujičem prosadil druhý jmenovaný a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Ve druhém poločase se do první vážnější situace dostali domácí, ale slovenský reprezentant Ondrej Duda svojí hlavičkou brankáře nepřekonal. Po hodině hry se do vedení opět dostali hosté a opět se o gólový okamžik postaral Benito Raman, který se nejrychleji zorientoval v pokutovém území a rozvlnil síť. Hertha v závěru měla šanci na srovnání, konkrétně to byl Kalou, ale hlavou poslal míč jen těsně vedle tyče. Hráči Düsseldorfu se tak radovali z vítězství a jsou velice blízko definitivní záchraně, zatímco Hertha se i nadále trápí a propadá se tabulkou.

Bayer Leverkusen – RB Lipsko 2:4

Velice zajímavý zápas sliboval souboj dvou týmů, které bojují o pohárové příčky. Domácí Leverkusen i nadále útočí na šesté místo, jež je vstupenkou do Evropské ligy. Lipsko bylo před utkáním na třetím místě a dobrými výkony si kráčí za pozicí zaručující Ligu mistrů. Leverkusen se mohl radovat už v jedenácté minutě, konkrétně to byl Kai Havertz, který využil pokutového kopu. Po šesti minutách bylo vyrovnáno. K exekuci přímého volného kopu se postavil Marcel Sabitzer a svým pokusem trefil nádherně pod horní tyč. Domácí si vzali vedení zpět ve 23. minutě, Kai Havertz překonal brankáře Gulacsiho i podruhé v zápase.

Fotbalisté Bayeru vstoupili dobře i do druhého půle, ovšem gólovou radost Leona Baileyho překazil videorozhodčí, který odhalil offside. Lipsko se poté nadechlo k velkému obratu. K tomu zavelel v 64. minutě svým třináctým gólem v sezóně Werner, o sedm minut později pak dostali možnost skoróvat z pokutového kopu i hosté. Emil Forsberg se nemýlil a dovršil tak obrat. Nádhernou gólovou tečku přidal Matheus Cuna, který nejprve parádní kličkou vyřadil obránce a lobem přes brankáře stanovil konečné skóre na 2:4 z pohledu domácího Bayeru.

Schalke04 – Eintracht Frankfurt 1:2

Ve 28. kole se na domácím stadiónu v Gelsenkirchenu představili fotbalisté Schalke 04. Soupeřem jim byl tým, jenž nepoznal chuť porážky od prosince minulého roku, Eintracht Frankfurt. V Bundeslize hájí tým z Frankfurtu čtvrté místo a do zápasu vstupoval se šňůrou pěti výher v řadě. Hosté se dostali do první šance už ve čtvrté minutě, kometa letošní sezóny Jovič ale svojí dělovkou brankáře nepřekonal. Co se nepodařilo Jovičovi, dokázal v minutě třinácté Ante Rebič, který si kličkou položil gólmana a pohodlně skóroval do prázdné branky. Vedení hostům ale nevydrželo dlouho. Domácí se rychle oklepali a v jednadvacáté minutě se po dorážce Serdara mohli radovat z vyrovnání.

Po poločasové pauze se za vítězstvím více tlačili domácí fotbalisté, ovšem pokusy Caligiuriho i Serdara skončili pouze na rukavicích gólmana Frankfurtu. Velké drama přineslo čtyřminutové nastavení zápasu. Ve čtvrté minutě nad rámec základní hrací doby byl vyloučen střelec jediného gólu Schalke Serdar a o minutu později se hostující hráči dožadovali penalty, kterou jim nakonec hlavní sudí v sedmé minutě nastavení přiřkl. Po vášnivých debatách a protestech domácích se na značku pokutového kopu postavil Luka Jovič, prokázal pevné nervy a v 99. minutě vystřelil tři body pro hráče Frankfurtu.

VfB Stuttgart – 1. FC Norimberk 1:1

Záchranářský duel mezi Stuttgartem a hostujícím nováčkem z Norimberka sliboval velké drama a souboj o naději na udržení prvoligové příslušnosti i na další rok. Oba týmy sbírají v průběhu sezóny body velmi sporadicky a do vzájemného duelu vstupovali s jasným cílem - urvat tři body na svoji stranu. Stuttgart měl výhodu domácího prostředí, Norimberk se zase snažil navázat na nečekaně lehké vítězství z minulého kola, kdy smetl Augsburg. K prvnímu ohrožení hostující branky se dostal Zuber, ale jeho pokus ze sedmé minuty dokázal gólman vykrýt. Deset minut před poločasem měly oba týmy velké šance. Nejprve to byli domácí, ale Kempfova hlavička skončila jen na břevně. Na straně druhé to byl Pereira, jenže jeho pokus dokázal gólman vytěsnit na tyčku. O dvě minuty později už se hosté radovali a byl to právě Pereira, který z bezprostřední blízkosti hlavou překonal brankáře.

Norimberk byl ve druhém poločase lehce aktivnějším týmem. O navýšení náskoku se pokoušel Ishak a choutky na vstřelení svojí druhé branky měl Pereira, ale ani jednomu hráči se to nepovedlo. A tak se dočkali domácí. Čtvrt hodiny před koncem se v pokutovém území probojoval k míči Kabak a upravil skóre zápasu na výsledných 1:1. Remízový výsledek tak znamená, že oba týmy i nadále zůstávají až po uši namočené v záchranářském souboji.

VfL Wolfsburg – Hannover 96 3:1

Další zápas 28. kola proti sobě svedl „vlky” z Wolfsburgu a fotbalisty Hannoveru. Jasným favoritem utkání byli domácí, kteří i nadále živí naději na umístění v první šestce, jež zaručuje pohárovou Evropu pro nadcházející ročník. To fotbalisté Hannoveru mají úplně jiné starosti. Před tímto zápasem se ocitali na posledním místě tabulky a v posledních osmi zápasech zaknihovali prohru. Záchrana se tak pro ně stává více a více nereálným cílem. K překvapení všech zúčastněných to byli právě hosté, kteří šli po třiceti minutách hry zásluhou Wydandta do vedení. Výsledek 0:1 svítil na světelné tabuli pouze dvě minuty. Na centr do pokutového území si naskočil Renato Steffen a svojí hlavičkou překonal brankáře. Ještě před pauzou mohl průběh zápasu zcela otočit Weghorst, ale Michaela Essera v bráně Hannoveru nepřekonal.

Hostující fotbalisté i nadále zlobili a v první patnáctiminutovce druhého poločasu měli dvě slibně vyhlížející šance. Do centra dění se dostal japonský internacionál Haraguchi, jenž si jak v 51., tak i 60. minutě vylámal zuby na skvěle chytajícím Pervanovi. A byl to právě favorizovaný Wolfsburg, který udeřil. Dvacet minut před koncem si krásný míč za obranu našel Renato Steffen a svým druhým gólem v zápase poslal domácí do jednobrankového náskoku. O pár minut později potvrdil tři body pro domácí Roussillon.

Bayern Mnichov – Borussia Dortmund 5:0

Stý „Der Klassiker” v historii Bundesligy lákal na strhující drama. Souboj o všechno, dost možná rozhodujících devadesát minut celé sezóny. V souboji prvního s druhým si už fotbalisté Bayernu nemohli zkrátka dovolit další zaváhání. Po zaváhání ve Freiburgu vyhlašoval jak trenér, tak i samotní hráči, že do zápasu vletí a nenechají nic náhodě. Do první dobré šance se dostali hosté, konkrétně Dahoud, nicméně svým projektilem jen orazítkoval tyč. O dvě minuty později už ale udeřil Bayern. Centr Thiaga přesně našel hlavu Matse Hummelse a ten zakončil přesně, 1-0. Svěřenci Nika Kovače od tohoto momentu na hřišti zcela dominovali. V sedmnácté minutě se po chybné rozehrávce Zagadoua dostal k míči Lewandowski, který si nejprve přehodil brankáře Bürkiho a poté dopravil míč efektním volejem do branky. Pro polského útočníka to byl gól číslo 200 v německé nejvyšší soutěži. Ve 40. minutě přidal třetí gól Bavorů parádní střelou zpoza vápna Javi Martinéz. Evidentně zaskočený a odevzdaně působící Dortmund inkasoval v prvním poločase ještě jednou. Na centr Müllera si naběhl Gnabry a hlavou usměrnil míč za záda bezmocného Bürkiho.

O osudu utkání bylo rozhodnuto už po první půli. Bayern zcela kontroloval průběh druhého poločasu a profesorským výkonem si dokráčel pro tři body. Sladkou tečku za velkým výkonem domácích udělal v 89. minutě Robert Lewandowski. Bayern Mnichov se tak po vysoké výhře dostal o bod do čela tabulky před Dortmund. Souboj o titul ovšem není ještě zdaleka rozhodnut a i zbývající kola slibují dramatický finiš.

Zobrazeno 1076 krát
Naposledy upraveno: so., 6. duben 2019 22:28
Pro psaní komentářů se přihlaste