st., 23. březen 2022 08:00

Biatlonistka Eva Puskarčíková ukončila kariéru

Eva Puskarčíková a Markéta Davidová Eva Puskarčíková a Markéta Davidová Zdroj: Instagram - Markéta Davidová
Biatlonistka Eva Puskarčíková ukončila v jedenatřiceti letech kariéru. Své rozhodnutí oznámila na sociálních sítích. Naposledy se ve Světovém poháru představila v posledním dílu sezony v Oslu. Puskarčíková je jedna z posledních z velmi úspěšné biatlonové éry. Během své kariéry dosáhla na řadu medailí a na tu olympijskou ze Soči stále čeká.

Puskarčíková byla součástí zlaté biatlonové generace, která zahrnovala Gabrielu Koukalovou, Veroniku Vítkovou, Jaroslava Soukupa, Michaela Šlesingra a Ondřeje Moravce a své štafetové úspěchy slavila také s Jitkou Landovou.

Česká biatlonistka strávila s biatlonem patnáct let, z toho deset let ve Světovém poháru. Puskarčíková byla vždy dobrou parťačkou a kamarádkou. Dokázala si udělat legraci ze sebe i ostatních a vždy byla ozdobou české biatlonové výpravy. Její reprezentační kolegové nejvíce na Evě obdivovali její smysl pro humor, zářivý úsměv, díky kterému si vysloužila přezdívku Sluníčko. 

K ukončení kariéry se rozhodla po letošní sezoně, kdy na Evě bylo vidět, že ji její výsledky už více trápí, než přinášeli pocit štěstí. Ostatně ani předchozí ročník nebyl ze strany Puskarčíkové ideální, neboť se potýkala se zdravotními problémy. 

„Tento týden pro mě byl můj poslední, a to nejen v této sezoně, ale i v těch dalších. Toto rozhodnutí ve mně bobtná už delší dobu a cítím, že mé sportovní výkony mě již vnitřně nenaplňují a už není v mých silách týmu pomoci tak, jak bych si přála. Tímto bych se chtěla rozloučit. Ne tedy navždy, doufám, ale po té profesionální stránce ano,“ poznamenala Puskarčíková.

Šéf českého biatlonu a viceprezident toho světového Jiří Hamza vzkázal: „Evička byla součástí neopakovatelné éry našeho biatlonu. Věřím, že se brzy dočká olympijské medaile ze Soči a bude tedy odcházet jako medailistka z olympijských her i mistrovství světa. Za celý český biatlon bych jí chtěl moc poděkovat a popřát spoustu úspěchů v dalším životě,“ poznamenal prostřednictvím biatlonového svazu Hamza.

Zároveň narazil na olympijský bronz, který Češky získaly dodatečně po diskvalifikaci ruského kvarteta. Původně se počítalo, že medaile dostane česká výprava při hrách v Pekingu, zatím se tak ale nestalo. 

Český biatlon opustí biatlonistka, která během své kariéry získala se štafetami bronz ze ZOH 2014, stříbro z mistrovství Evropy 2013 (štafeta žen) a bronz z mistrovství světa 2020 (smíšená štafeta).

Zobrazeno 708 krát
Naposledy upraveno: st., 23. březen 2022 11:39
Pro psaní komentářů se přihlaste