čt., 8. prosinec 2022 16:37

Biatlonová sezóna začala ve finském Kontiolahti, stříbrná Davidová v Hochfilzenu

Markéta Davidová při střelbě Markéta Davidová při střelbě Zdroj: https://www.biatlon.cz/2022/12/03/dvakrat-nepresna-davidova-skoncila-ve-sprintu-v-kontiolahti-22/
Světový pohár začal a biatlonisté zvládli první nabitý program. První štaci provázelo celkem osm soutěží. Spolu s vytrvalostními závody se jely štafety, sprinty a na závěr také stíhačky. Právě v poslední zmíněné získal český reprezentant Tomáš Mikyska první body do sbírky, kdy dojel třiadvacátý. O nejlepší výsledky se z Čechů zasloužili Krčmář a Davidová, na pódium to však nestačilo. Na podium si Markéta Davidová musela počkat až do Hochfilzenu, kdy v prvním závodě dojela stříbrná.

Jako již tradičně jsme se na přelomu listopadu a prosince mohli těšit na start nové biatlonové sezony. Tentokrát však nikoliv jako loni ve švédském Oestersundu, ale finském Kontiolahti.

Světový šampionát odšpuntoval mužský vytrvalostní závod. Z pěti Čechů se nejlépe umístil Michal Krčmář, který na závěrečné položce jednou chyboval a dojel na slušném 13. místě. Nicméně na výsledek už v dalších závodech nenavázal. Mužský sprint a stíhací jízdu ovládl norský super biatlonista Johannes Thingnes Bø. Ve vytrvalostním závodu již podruhé celkově uspěl švédský reprezentant a zároveň černý kůň pro aktuální sezonu – Martin Ponsiluoma. Štafetu vyhráli Norové, Češi se dostali do top pětky.

Naopak o největší úspěch žen se z českých závodnic zasloužila Markéta Davidová, které se dvakrát podařilo dojet na 7. místě. A to v individuálním závodu a stíhací jízdě. Hodně byla chválena její střelba, ačkoliv ani jednou nevyvázla bez chyby, trenéři chválili její rychlost a konzistenci. Vytrvalostní závod žen ovládla Švédka Hanna Öbergová. Její sestra Elvira se jí snažila napodobit v závěrečné stíhací jízdě, nicméně vyhrát nedokázala a po první Julii Simonové a druhé Italce Wiererové bere třetí místo. Sestry Oebergové na individuální úspěchy dokázaly navázat ještě jednou, kdy se radovaly společně s Linn Perssonovou a Annou Magnussonovou z prvního místa ve štafetě. Češky se ve štafetě dostali na rozšířené pódium a dojely šesté. Předposlední závod žen –sprint opanovala Rakušanka Lisa Theresa Hauserová.

Světový šampionát pokračoval dál v rakouském Hochfilzenu. Do boje jako první šly tentokrát ženy, které jely sprint. Právě v tomto závodě se o první český úspěch na bedně zasloužila Markéta Davidová, kdy ji díky závěrečné chybě na střelnici utekla jen Němka Hermannová-Wicková.

Světový pohár dál pokračuje v Hochfilzenu. Už zítra nás čeká sprint mužů.

Zobrazeno 615 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 21:56
Pro psaní komentářů se přihlaste