čt., 24. říjen 2019 19:08

Bílé košile pro Karla Lagerfelda

Košile navržená Carou Delevigne Košile navržená Carou Delevigne Zdroj: Instagram Cary Delevigne
Výstava bílých košilí, která vzdává hold práci geniálního umělce a modníh návrháře, se těší českému zastoupení. Jeden z exemplářů pro značku Karl Lagerfeld navrhla i česká modelka a současná redaktorka Vogue CS Eva Herzigová.

Projekt bílá košile „A tribute to Karl” zaštiťuje bývala šéfredaktorka pařížské Vogue a současná módní poradkyně značky Karl Lagerfeld Carine Roitfeld. „Neumím si představit lepší způsob, jak oslavit jeho tvůrčí vášeň,“ vydpověděla Carine Roitfeld pro Vogue CS. „Kdybyste se mě zeptali, co bych v módě nejraději vynalezl, řekl bych bílou košili,“ popisoval jednou Lagerfeld svůj zápal pro módu. Podle něj je bílá košile základem všeho a všechno ostatní přichází až potom.

Pocta Lagerfeldovi začala v září soukromou exhibicí na pařížském týdnu módy, po kterém pokračovala do Londýna a Mnichova. Projekt svedl dohromady návrhářovy přátele z celého světa, aby každý z nich svým individuální způsobem interpretoval ikonickou bílou košili. Mezi účasníky projektu byly významné osobnosti módního průmyslu, modelky Gigi Hadid, Kate Moss nebo Kaia Gerber, návrhář Tommy Hilfiger nebo umělec Takushi Murakami, ale také sportovci jako Cristiano Ronaldo či Lewis Hamilton, stejně jako třeba herečka Diane Kruger. Výstava se dočkala i českého zastoupení, jednu z košilí měla šanci navrhnout Eva Herzigová.

Česká modelka měla s Karlem Lagerfedem vyjímečný vztah. Přehlídky pro Chanel pod Lagerfeldovou taktovku chodila už od začátku své kariéry. Sblížili se ale až později, když začli spolupracovat na spoustě projektů potom, co se návrhář začal věnovat fotografii. „Nejvíc pro mě znamenala kniha A Portrait of Dorian Gray. S kapkou hrdosti můžu říct, že to byl můj podnět, aby ze mě udělal postavu Doriana. Karl si tu myšlenku naprosto zamiloval! A tím, že jsem inspirovala génia, jsem se já cítila jako v nebi,“ vypráví modelka své zážitky s Lagerfeldem československé Vogue.

Teď navíc díky společnosti Vermont přišla neobyčejná výstava také do Prahy. Ve dnech 23. až 28. října se hlavní atrium Nákupní Galerie Myslbek proměnilo v přehlídku vybraných bílých košil, včetně té od Evy Herzigové. Sedm vybraných košil bylo vyrobeno v sedmdesáti sedmi kusech a tvoří tak limitovanou kolekci, kterou je možné koupit v e-shopech Karl a Farfetched za 777 eur. Celých sto procent výtěžku z prodeje potom poputuje na medicínský výzkum Descartově Univerzitě v Paříži.

Zobrazeno 1086 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. říjen 2019 16:54
Pro psaní komentářů se přihlaste