st., 23. říjen 2024 22:57

Bradavické dýňové slavnosti

Hlučínské Dýňové slavnosti Hlučínské Dýňové slavnosti Zdroj: František Kupčík; Facebook Zahradnictví Novákovi
Hlučín - Návštěvníci hlučínských dýňových slavností si mohli vyzkoušet nasadit Moudrý klobouk, napsat huláky nebo vyrobit mandragory. Děti i dospělí se na dýňových slavnostech přenesli do Bradavic. Zasloužilo se o to Zahradnictví Novák v Hlučíně.

Kouzelná atmosféra dýňových slavností inspirovaná knižní předlohou autorky J. K. Rowlingové zaplnila hlučínské zahradnictví druhý říjnový víkend. Před vstupem připomínajícím nástupiště devět a tři čtvrtě čekali lidé v bezmála stometrové frontě na soutěže, vyřezávání dýní, procházku Zapovězeným lesem, slaměný hrad a mnoho dalšího. Obdobně jako v příběhu o Harrym Potterovi i tady každému dítěti Moudrý klobouk prozradil, ke které z bradavických kolejí náleží. Čaroděj pak tuto volbu stvrdil plackou s erbem Nebelvíru, Havraspáru, Mrzimoru nebo Zmijozelu, kterou vyrazil na pokyny klobouku přímo před očima dětí.

Nechyběly ani další aktivity. Děti se mohly setkat se skřítkem Dobbym, napsat dopis zvaný hulák nebo zkusit prohodit camrál obručí. „Byla to povedená akce, Novákovi se na ni opravdu dobře připravili,“ vyjádřil se k slavnostem umělecký řezbář René Chmelař, který na místě pomáhal s vyřezáváním podzimních dýní. Občerstvit se návštěvníci mohli tematickými pochoutkami ve stánku rodinné kavárny Donovaka, která nabídla například dýňové croissanty z ostravské pekárny Croissant House, čepované dýňové pivo z Albrechtického pivovaru nebo dýňovou polévku. Část výtěžku z prodeje putovala na mobilní hospic Ondrášek.

Pořadatelé akce se i v minulých letech přípravám pečlivě věnovali, v letošním roce ale účast předčila jejich očekávání. Letošní sedmý ročník slavností navštívilo přes tisíc malých i velkých příznivců Halloweenu. „Bylo velmi povzbuzující, že i přes dlouhé čekání nikdo z návštěvníků neřekl křivého slova, všichni trpělivě čekali a chtěli zažít Bradavice,“ vyjádřili se organizátoři a na facebookových stránkách poděkovali všem zúčastněným.

Nutno podotknout, že spokojenost byla na obou stranách, děti totiž zaznamenávaly své dojmy na již zmíněné huláky. „Bylo to vážně skvělý!“ napsala Johča. Není pochyb o tom, že Honzík, který napsal: „Líbí se mi tady,“ by s ní souhlasil. V jakém duchu se ponese příští ročník dýňových slavností zatím není jisté, ale že se na něj mohou těšit organizátoři i lidé z Hlučínska a okolí, to jisté je. Pokud jste se nestihli zúčastnit této akce, nezoufejte, v Hlučíně bude letos ještě šance strašidelný svátek oslavit. Do kulturního domu jsou 26.10. zvány děti a rodiče na halloweenský karneval, na stejném místě se později uskuteční také halloweenská tančírna ve stylu 80. a 90. let DJ Honzou.

Zobrazeno 148 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. říjen 2024 14:23
Pro psaní komentářů se přihlaste