ne., 17. duben 2016 21:05

Britské hospody budou otevřeny nonstop. Důvod? Královna slaví 90

Londýn – Velkou Británii čekají velkolepé oslavy, které se pro Brity stanou možná hlavní letošní událostí. Její Výsost totiž oslaví jubilejní devadesáté narozeniny – a to hned dvakrát. Poprvé 21. dubna, tedy v den jejího narození, a později znovu, již tradičně druhou červnovou sobotu. Celkově však oslavy potrvají tři měsíce, od dubna do června. V těchto měsících se budou pořádat nejrůznější akce. Velká část z nich bude zdarma, některé však vyžadují zakoupení lístků. Od 12. do 15. května například proběhne každý večer devadesátiminutové představení s 900 koňmi a téměř 1500 účinkujícími. 11. června se bude konat tradiční hodinová přehlídka vojáků v historických uniformách, které bude královna přihlížet s manželem a dalšími členy královské rodiny z balkonu Buckinghamského paláce.

Speciální dárek čeká i na širokou veřejnost. "Mohu vám dnes oznámit, že na rozdíl od běžné praxe bude ve dnech 10. a 11. června prodloužena otevírací doba ve všech hospodách a barech u příležitosti oslav devadesátých narozenin Jejího královského Veličenstva Alžběty II. Jsem si jistý, že toto rozhodnutí bude v zemi přijato s nadšením," tlumočil královnino rozhodnutí pro deník The Guardian premiér Velké Británie David Cameron. Oslavy proběhnou také v dalších zemích Commonwealthu.

"Prohlašuji před vámi všemi, že celý můj život, ať už bude dlouhý či krátký, bude oddaný službě vám a službě naší císařské rodině, ke které my všichni patříme", prohlásila královna Alžběta II. v rozhlasovém vysílání pro Commonwealth v den svých jedenadvacátých narozenin roku 1947, tehdy ještě v roli následnice britského trůnu. Nutno říci, že osud k ní byl velmi přívětivý a britská královna měla možnost naplnit svůj slib do nejmenších detailů. Nejenže se loni stala vůbec nejdéle vládnoucí osobou na britském trůnu, a předčila tak svou praprababičku královnu Viktorii, ale je také nejstarším britským panovníkem na trůně.

Paradoxní je, že se královna k trůnu dostala náhodou a v době jejího narození se s ní pro tuto pozici téměř nepočítalo. Královnou se stala po smrti svého otce Jiřího VI. Ten však původně v řadě potenciálních dědiců ani nestál. Vlády se měl ujmout jeho bratr Eduard. Ten se jí vzdal kvůli sňatku s Američankou Wallis Simpsonovou.

Kulatiny letos neslaví jen britská hlava státu. Dalším oslavencem je například Carl XVI. Gustav, představitel Švédského království, kterému bude 70 let.

Zobrazeno 1754 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:37
Pro psaní komentářů se přihlaste