út., 8. prosinec 2015 21:40

Brno bojuje proti pasivnímu kouření

Kancelář Brno - Zdravé město už podruhé pořádá několik osvětových akcí orientovaných na problematiku pasivního kouření. Stane se tak u příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne a to ve všedních dnech v období od 1. do 18. prosince 2015 v brněnských obchodních domech. Kancelář chce touto cestou informovat širokou veřejnost o reálném problému, který si velká část populace vůbec neuvědomuje, stejně jako nabídnout pomoc těm, kteří se zlozvyku snaží zbavit.

K dispozici budou informační stánky s odborníky, kde si můžou zájemci nechat změřit hladinu oxidu uhelnatého v plicích. Akce však není určena jen pro pasivní kuřáky, odborná pomoc bude podaná každému, kdo o ni projeví zájem. Kuřákům, toužícím po zbavení se závislosti, bude k dispozici konzultace o škodlivosti nikotinu a doporučení poraden na odvykání kouření.

„Pasivní kuřáci jsou ohroženi stejnými nemocemi jako kuřáci aktivní. To znamená hlavně plicním, kardiovaskulárním a onkologickým onemocněním. Kromě toho děti rodičů, kteří kouří, mají až čtyřnásobně vyšší riziko, že budou v dospělosti kouřit, než děti z nekuřáckých rodin,“ vyjádřila se k problematice Stanislava Potrepčiáková – doktorka z Fakultní nemocnice Brno.

Kancelář Brno – Zdravé město také spravuje Síť nekuřáckých restaurací v Brně a snaží se tak podpořit nekuřácké prostředí. Internetová databáze, která shromažďuje informace o nekuřáckých restauracích a kavárnách, v současné době sdružuje okolo stovky podniků, kompletní seznam je k vidění na webu zdravemesto.brno.cz. Stránka se stala inspirací i pro jiná česká města, databáze nekuřáckých podniků tak mají i v Jihlavě, Třebíči, Mladé Boleslavi nebo Liberci. 

Stánky Kanceláře Brno – Zdravé město budou:

1. – 3. 12. v OC Letmo,

7. – 11. 12. v OC Velký Špalíček,

7. – 11. 12. a 14. – 15. 12. v OC Tesco u Hlavního nádraží,

14. – 18. 12. v Avion Shopping Park.

Zobrazeno 2064 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:45
Pro psaní komentářů se přihlaste