út., 29. duben 2014 13:21

Calderova trofej poprvé v Česku? Palát se může zapsat do historie českého hokeje.

Adam Baštinec
  Český útočník Ondřej Palát se dostal do nejužší nominace na zisk Calder Trophy, která je každoročně udělována nejlepšímu nováčkovi sezony. Spolu s ním se mezi aspiranty na slavnou trofej dostali spoluhráč Tyler Johnson a jednička posledního draftu Nathan MacKinnon z Colorada. O vítězi rozhodne Asociace profesionálních hokejových novinářů. Vyhlášení se uskuteční 24. června v Las Vegas.  

 

Český mladík vyhrál klubové bodování a mezi nováčky skončil druhý o čtyři body za zmiňovaným MacKinnonem, který měl na konci sezony 63 bodů, za 24 branek a 39 asistencí. Palát využil zranění největší hvězdy Blesků Stevena Stamkose a posunul se do první formace, ve které se postupem času vypracoval v oporu týmu a výrazně mu tak pomohl do play off. Slova chvály vyjádřil i hlavní kouč Tampy Bay John Cooper. "Je to náš klenot," sdělil americkým médiím. Jeho tým ale v prvním kole nestačil rozjetému Montrealu, se kterým ostudně prohrál ve všech čtyřech duelech, a předčasně tak musel ukončit úspěšnou sezonu.

 

Palát by se mohl stát prvním českým hokejistou, který Calderovu trofej získá. Dvakrát ji v minulosti pokoušeli získat Milan Hejduk (1999) a Martin Havlát (2001), ovšem marně.

 

Největší šanci podle zámořských expertů má ale mladičký MacKinnon. Osmnáctiletý talent z Colorada letos překonal rekord Wayna Gretzkyho, když bodoval ve třinácti zápasech za sebou jako nejmladší hráč v NHL. K trofeji má momentálně blíž i díky skvělým výkonům v play off, ve kterém jeho Colorado bojuje s Minnesotou. Mackinnon vede kanadské bodování ve vyřazovací soutěži a jeho zásluhou jsou Avalanche krok od postupu do dalšího kola.

 

 

 

Zobrazeno 2361 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48
Pro psaní komentářů se přihlaste