pá., 29. duben 2022 17:17

Přijďte nespat na Muzejní noc

Výstava na Brněnské Muzejní noci 2021 Výstava na Brněnské Muzejní noci 2021 Zdroj: brnenskamuzejninoc.cz
Česká republika - Ve dnech od 20. května do 11. června 2022 se uskuteční celorepublikový festival Muzejní noc. Muzea a galerie nabídnout návštěvníkům kromě prohlídek svých stálých expozic a výstav také řadu doprovodných i kulturních programů.

Od roku 2005 se každoročně vrací a do projektu noci muzeí se zapojuje obrovské množství měst a institucí. Festival navazuje na Mezinárodní den muzeí, který od roku 1977 každoročně připadá na 18. května. Tento festivalsměřuje k lepší informovanosti veřejnosti o nabídce kulturních institucí. Muzejních nocí se neúčastní již pouze muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také města, knihovny a divadla. Jelikož každá instituce pojímá muzejní noc po svém, nabídka speciálních programů pro malé i velké návštěvníky je velmi pestrá.

Celostátní zahájení 18. ročníku festivalu proběhne v pátek 20. května 2022 v Českém Těšíně. Muzejní noc bude zahájena symbolickým výstřelem z repliky historického děla. V historické budově Muzea Těšinska budou řemeslníci ukazovat svůj um spojený se 17. stoletím. Součástí programu budou komentované prohlídky a expozice spojené s Těšínskem. Také se budou razit mince těšínskéhl knížete Adama Václava. 

Mezi první města, která uspořádají Muzejní noc jsou Mladá Boleslav, Litoměřice, Brno či Plzeň. V rámci Brněnské muzejni noci mohou návštěvníci zajít na komentovanou prohlídku po Černých Polích nebo jít na prohlídku letohrádku Mitrovských s výkladem. Velkým lákadlem je prohlídka brněnského podzemí a kostnice Sv. Jakuba. Nebude chybět ani světelná instalace na průčelí chrámu Nanebevzetí Panny Marie. 

V Plzni chystají například komentované prohlídky v Pivovarském muzeu, pivotéku s ležáky i speciály z celé republiky. Nebude chybět komentovaná prohlídka plzeňského podzemí nebo prohlídka muzea strašidel s pohádkovými bytostmi.

V Mladé Boleslavi je přichystaná vyhlídková trasa historickými autobusy ŠKODA. Rodiny s dětmi se mohou těšit na ohnivou show, která se uskuteční na mladoboleslavském hradě. Velkým lákadlem bude letecké muzeum Metoděje Vlacha, kde budou létat letouny z období první světové války nebo z třicátých let 20.století.

Pro více informací navštivte oficiální stránky festivalu cz-museums.cz 

 

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 585 krát
Naposledy upraveno: pá., 29. duben 2022 18:35
Pro psaní komentářů se přihlaste