po., 2. květen 2016 17:58

Centrální banka Bangladéše nepoužívala firewall. Přišla o 81 milionů dolarů

Bangladéš - Šetřit se někdy ukáže jako nepříliš dobrý nápad. Své by o tom mohla povídat centrální banka Bangladéše. Ta se rozhodla šetřit na zabezpečení sítě, a proto tato banka nepoužívala žádný firewall (standardní systém zabezpečení počítače proti útokům zvenčí). Hackeři nezaháleli a z účtů nechráněné banky odčerpali 81 milionů dolarů. Jedná se o jedno z největších množství peněz, odcizených v jeden moment.

Loupež se stala v únoru tohoto roku. Hackeři se nabourali do systému a zadali několik příkazů pod záštitou Federální banky New Yorku k přesunu peněz na účty do Srí Lanky a Filipín. Transakce byla po odčerpání 81 milionů dolarů zastavena, protože hackeři v tu chvíli udělali chybu. Špatně napsali slovo „foundation“ místo něj napsali „fandation“ a transakce se přerušila. Pokud by zloději chybu neudělali, mohli z bankovních účtů odčerpat bezmála miliardu dolarů.  

Banka používala velmi levné zařízení na rozvod sítě, a jak už je napsané výše, nepoužívala firewall. Pro hackery tak bylo jednoduché dostat se do systému a zjistit přihlašovací údaje k síti. Totožnost hackerů je podle policie téměř nezjistitelná. Na vině je v tomto případě levné zařízení v bance, které nedokáže transakce zpětně vystopovat. Jen o trochu více investovaných peněz by bance zachránilo 81 milionů. Peníze už pravděpodobně nikdo nikdy nenajde. 

Zobrazeno 3264 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:40
Pro psaní komentářů se přihlaste