čt., 4. prosinec 2014 21:38

Cenu Michala Velíška za letošní rok získal posmrtně mladý hrdina ze Žďáru

Žďár nad Sázavou – Teprve šestnáctiletý student střední obchodní školy Petr Vejvoda položil život při obraně své spolužačky. Tu s nožem 14. října napadla žena, kterou propustili z psychiatrické léčebny. Nyní po téměř dvou měsících se Petrovi dostalo ocenění v podobě Ceny Michala Velíška za odvahu.

Ze všech letošních nominovaných hrdinů se právě Petr dostal mezi tři poslední finalisty. O jeho ocenění potom rozhodli svými hlasy lidé na internetu. Cenu Michala Velíška pro neprofesionální hrdiny pak převzali Petrovi rodiče. Maminka oceněného chlapce se k situaci vyjádřila tak, že by syna nenazvala hrdinou. "Určitě se ale snažil vždycky pomáhat slabším. Byl k tomu vedený odmala. Té pomoci vždycky dostál,", řekla na závěr svých poděkování za hlasy i podporu v jejich těžkých dnech.

Psychicky nemocná žena propuštěná z léčebny před dvěma měsíci napadla studenty v jejich škole. Střední obchodní škola ve Žďáře nad Sázavou se stala jejím terčem, když zaútočila na jednu její studentku nožem. Šestnáctiletý Petr Vejvoda přišel spolužačce na pomoc, což ho stálo život. Utrpěl bodnou ránu do hrudníku, která pro něj byla smrtelná.(JM)

Zobrazeno 1299 krát
Naposledy upraveno: so., 6. prosinec 2014 10:43
Pro psaní komentářů se přihlaste