st., 19. duben 2017 15:09

Červený kostel v Olomouci se dočká zásadní proměny

Nová podoba Červeného kostela Nová podoba Červeného kostela Zdroj: atelier-r.cz
Olomouc - Známý červený kostel v centru Olomouce až doposud sloužil pouze jako úložiště knih pro vědeckou knihovnu. To se ale brzy změní. Architekt Miroslav Pospíšil chce podle plánů Olomouckého kraje vybudovat pro knihovnu sklad nový a z novogotické stavby se stane kulturní centrum.

Impulsem pro nové využití červeného kostela v Olomouci je skutečnost, že stavba je už od roku 1959 využívána jako depozitář knih Vědecké knihovny Olomouc. Odsvěcený evangelický kostel je chráněná památka, která ale není kvůli vlhkosti a proměnlivým teplotám pro knihy vhodná. Kraj proto pro novou budovu depozitáře našel místo v okrajové časti Olomouce - Hejčině a kostel by čekala velká rekonstrukce. „Pokud by akce dostala zelenou, podstatou toho všeho bude rekonstrukce historické budovy včetně statického zajištění a sanace proti vlhkosti, protože v lokalitě je poměrně vysoká hladina spodní vody," vyjádřil se k chystaným změnám architekt Pospíšil. V Bezručově ulici právě za kostelem se nachází ředitelství knihovny, se kterým by se měl kostel spojit přes novou budovu, která bude zároveň sloužit i jako kavárna, recepce, či informační centrum kraje a knihovny samotné.

„Mohl by tam být i schromažďovací prostor pro běžný provoz knihovny, kde by na sebe lidé mohli počkat, to zatím v knihovně chybí. S dostavbou souvisí i to, že bychom okolí kostela rádi otevřeli, dnes je totiž ohrazen plotem." popsal architekt Miroslav Pospíšil. U stavby by vzniklo posezení a zelená plocha s dalšími lavicemi a se stojany na kola. 

Nyní se už čeká pouze na schválení památkového ústavu. „Projektová příprava určitě nebude jednoduchá, bude nutno zajistit územní rozhodnutí a stavební povolení. Její ukončení předpokládáme přibližně do poloviny roku 2019." uvedla mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. 

Zobrazeno 2708 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2017 21:06
Pro psaní komentářů se přihlaste