so., 16. červen 2012 23:44

Češi postupují do čtvrtfinále Mistrovství Evropy, díky gólu Jiráčka porazili Poláky 1:0

  Čeští reprezentanti slaví postup do vyřazovací části turnaje. I bez svého kapitána Tomáše Rosického porazili po solidním výkonu Polsko 1:0. Jediný gólový úspěch zařídil Petr Jiráček. V souběžně hrajícím zápase porazili Řekové Rusy a i díky tomu postupují Češi z 1. místa. Druhým postupujícím jsou právě Řekové.

16.června 2012 nastoupily oba týmy k nejdůležitějšímu zápasu sezony. Na stadionu ve Vratislavi se očekávala mohutná podpora domácích Poláků, zdatně podpořili své oblíbence také čeští fanoušci, kteří opět dorazili v hojném počtu. Oběma týmům šlo o postup do čtvrtfinále, těžší úkol však měli Poláci. Ti by postoupili pouze v případě výhry. Čechům stačila za určitých okolností remíza s domácím výběrem, do další fáze turnaje by postoupili, pokud by Rusové neprohráli s Řeckem, což se podle dosavadních výsledků jevilo velice pravděpodobně.

 

Od začátku zápasu se hrál aktivní fotbal. Již ve 2. minutě dostali Poláci příležitost kopat přímý volný kop, který sice česká obrana odvrátila, ale jen k Dudkovi, který efektními nůžkami těsně minul branku. O dvě minuty později se i Češi dostali do šance. Gebre Selassie potáhl míč po pravé straně, jeho centr propadl až k úplně volnému Pilařovi, avšak ten se ve velké šanci trestuhodně ukopl. Polští reprezentantni měli více ze hry, během deseti minut se dostali k několika šancím, z nichž největší příležitost jim paradoxně vytvořil Plašil. Svou pokaženou rozehrávkou nastartoval akci, na jejíž konci stála rána Lewandowského, ta se ale mezi tři tyče nevešla. Po půl hodině se hra vyrovnala, Češi měli dvě solidní šance, ale Barošovi chyběl v náběhu krok a později Pilař střílel pouze do Tytoně.

Druhý poločas začali lépe čeští fotbalisté. V 65. minutě se do obrovské šance dostal Sivok, jeho hlavička však mířila pouze do hrudi Przemyslawa Tytoně. Nejdůležitější moment zápasu přišel v 72. minutě. Murawski ztratil ve středu pole míč, Hübschman posunul na Baroše, ten ještě přistrčil na Jiráčka. Výborně hrající záložník si položil obránce a pod padajícím polským gólmanem otevřel skóre. Poláci, kteří museli zvítězit, více otevřeli hru a riskovali české protiútoky. V 76. minutě Tytoń na poslední chvíli vykopl míč před Barošem. Na závěr si polští reprezentanti vypracovali tři velké šance. Wasilewského hlavičku ještě zastavil praporek pomezního sudího. Poté se také k hlavičce dostal nebezpečný Lewandowski, ale i jeho pokus šel nad branku. Největší příležitost si Poláci nechali do poslední minuty. Lobovaná střela Blaszczykowského letěla na odkrytou branku, ale Michal Kadlec míč hlavou odvrátil. Víc už domácí nestihli a tak se s šampionátem rozloučili.

Po tomto úspěchu se Češi nemuseli ohlížet na zápas Rusů s Řeky. Řekové si nakonec zajistili postup vítězstvím 1:0. Česká reprezentace se představí v prvním čtvrtfinále ve čtvrtek 21.června, svého soupeře ale ještě neznají. Může jím být kterýkoliv tým ze skupiny B. Poláci nakonec obsadili poslední příčku skupiny A a pro domácí tým je to obrovské zklamání.

Co se týče zdravotního stavu hráčů, hůř na tom byli před zápasem Češi. Zatímco polskému výběru nechyběla v základní sestavě žádná opora, český trenér Bílek se musel obejít bez zraněného Tomáše Rosického. Český kapitán střídal v poločase zápasu proti Řecku kvůli bolavé achilovce. Pro každý případ však zůstal na lavičce náhradníků. V pořádku nebyl také brankář Čech, ten však chytal od první minuty. Oproti tomu Poláci nastoupili v nejsilnější sestavě, kterou jejich trenér Smuda zvolil. Na lavičce zůstal pouze brankář Arsenalu Szczesny, šanci dostal i tentokrát Przemyslaw Tytoń.

 

 

Česko – Polsko 1:0

Góly: 72. Jiráček

Žluté karty: 13. Limberský, 87. Plašil, 90+4. Pekhart – 22. Murawski, 48. Polanski, 61. Wasilewski, 87. Blaszczykowski, 90+1. Perquis

Rozhodčí: Thomson – Ross, Rose (všichni Skotsko)

 

Sestavy:

Česko

Čech – Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský – Hübschman, Plašil – Jiráček (84.Jiráček), Kolář, Pilař (87.Rezek) – Baroš (90+1.Pekhart)

 

Polsko

Tytoń – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch – Blaszczykowski, Dudka, Murawski (75.Mierzejewski), Polanski (56.Grosicki), Obraniak (73.Broźek) - Lewandowski

 

 

 

Zobrazeno 1944 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste