út., 26. březen 2019 23:25

Česká reprezentace předvedla proti Brazílii nebojácný výkon, ale nakonec prohrála 1:3

David Pavelka se raduje ze vstřelené branky do sítě Brazílie David Pavelka se raduje ze vstřelené branky do sítě Brazílie Zdroj: Facebook české fotbalové reprezentace
Praha – Česká reprezentace se snažila odčinit vysokou prohru proti Anglii. Na domácí půdě v Edenu se reprezentanti představili proti hvězdami nabité Brazílii a ukázali se v mnohem lepším světle. Ještě o poločase drželi díky gólu Pavelky vedení 1:0, ale po změně stran se naplno projevila kvalita Brazilců, kteří třemi góly otočili výsledek utkání na svoji stranu. O dva góly se postaral střídající Gabriel Jesus.

Aktivní vstup Čechů do utkání

Češi vstoupili do utkání odvážně, ale do vyložené příležitosti se nedostali. První náznak vážnější šance si vytvořili Brazilci po dvaceti minutách hry. Alex Sandro odcentroval z levé strany na nabíhajícího Allana, ten ale v těžké pozici poslal míč několik metrů mimo. Čeští fotbalisté se o slovo přihlásili o dvě minuty později, kdy se nedovoleným zákrokem před šestnáctkou prezentoval Marquinhos a Čechům se tak naskytla dobrá možnost na ohrožení brány. K exekuci přímého kopu se postavil Patrik Schick a přízemní střelou na bližší tyč donutil brankáře Alissona k zákroku. Ten vyrazil míč pouze před sebe, ale Brazilci si už s následnou dorážkou a závarem dokázali poradit. Po necelé půlhodině utkání si první zákrok připsal i Pavlenka, ale pokus Casemira z volného přímého kopu dokázal reprezentační gólman vyrazit před sebe. Češi pomalu ale jistě přebírali iniciativu, byli aktivnější a agresivním stylem dostávali Brazilce pod tlak. Snaha svěřenců Šilhavého vyvrcholila ve 37. minutě, kdy se po dobré práci Masopusta se Schickem dostal za záda brazilských obránců David Pavelka a svou tvrdou střelou k tyči dokázal překonat brankáře Alissona. Češi hrající ve velké euforii šli tak do kabin s nečekaným vedením 1-0.

Chyba v české obraně nastartovala brazilský obrat

Čeští fotbalisté vstoupili aktivně i do druhé půle, ale nakonec to byli Brazilci, kteří se radovali z vyrovnávací branky. Po chybné rozehrávce střídajícího Gebre Selassieho se k míči dostal důrazný Firmino a střelou z bezprostřední blízkosti vyrovnal. Poté přišla smolná čtvrthodina českého týmu, kdy se po zranění museli ze hřiště postupně poroučet Darida a Čelůstka. Díky tomu se tak debutu v národním týmu dočkali Kúdela a mladičký Král. Brazilcům se povedly i změny v sestavě, zejména Everton a Neres přinesli do hry kanárků přímočarost a české obraně začali pořádně zatápět. Po hodině hry se připomněl Coutinho, ale Pavlenka dokázal dobrým zákrokem vytěsnit jeho střelu na roh. Tutovku měl v 77. minutě Neres, který se po rychlé kombinaci několika hráčů dostal až do pokutového území, ale v jasné šanci napálil míč jen do vyběhnuvšího Pavlenky, který opět podržel domácí tým.

Češi sahali po cenné remíze, ale síly s postupem času docházely. Toho využil naplno sedm minut před koncem Gabriel Jesus, který dokázal využít skvělé přihrávky Nerese a střelou do prázdné branky poslal pětinásobné mistry světa do vedení. Brazilci od té chvíle rozjeli velkou jízdu a jejich zlepšený výkon zpečetil v devadesáté minutě svým druhým gólem v zápase Jesus.

 

Česká Republika - Brazílie 1:3 (1:0)

Branky: 37. Pavelka – 83. a 90. Gabriel Jesus, 49. Firmino. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Casemiro (Brazílie).

ČR: Pavlenka - Coufal, Suchý, Čelůstka (58. Kúdela), Novák (46. Gebre Selassie) - Souček, Pavelka (69. Král) - Masopust, Darida (56. Frýdek), Zmrhal (84. Jankto) - Schick (52. Vydra). Trenér: Šilhavý.

Brazílie: Alisson - Danilo, Marquinhos, Silva, Alex Sandro - Casemiro (71. Arthur), Allan, Paquetá (46. Everton) - Richarlison (63. Neres), Firmino (87. Fabinho), Coutinho (71. Gabriel Jesus). Trenér: Tite.

Diváci: 19 116.

Zobrazeno 1286 krát
Naposledy upraveno: út., 26. březen 2019 23:58
Pro psaní komentářů se přihlaste