so., 9. prosinec 2017 19:47

České florbalistky na letošním světovém šampionátu medaili nezískaly

Corin Ruttimannová Corin Ruttimannová Zdroj: floorball.org
      Bratislava- Naše reprezentantky byly po šesti letech opět velice blízko zisku bronzových medailí z mistrovství světa. Proti ale byla hvězda světového florbalu ze Švýcarska Corin Ruttimannová. Titul mistryň světa obhájily po finálovém dramatu Švédky. 

Po čtvrtfinálovém téměř povinném vítězství proti Polsku a očekáváné porážce od Švédska v semifinále nastoupily Češky v Bratislavě k souboji o bronzové medaile proti Švýcarkám. Na švýcarský národní tým nemají české reprezentantky dobré vzpomínky. V soubojích o třetí místo se s nimi totiž potkaly také na posledních dvou šampionátech a vždy z toho byla švýcarská radost a český smutek. Také letos vstupovaly do zápasu jako papírové favoritky hráčky ze země helvétského kříže.

Úvod letošního souboje o bronz byl opatrný. To dokazuje výsledek první třetiny, která skončila bez branek. Druhá třetina však byla o poznání jiná. Hned v její první minutě se prosadila Eliška Krupnová, jejíž trefa znamenala české vedení 1:0. O pět minut později už však Švýcarky srovnaly, když se poprvé prosadila největší hvězda ženského švýcarského florbalu Corin Ruttimannová. Ve 32. minutě se dostaly Češky podruhé v zápase do vedení, když se trefila Kubišová. Naše reprezentantky potom držely nečekané jednobrankové vedení až do poloviny třetí třetiny. Ve 48. minutě utkání Ruttimannová srovnala na 2:2 a český náskok jedné branky byl rázem tatam. Ještě hůře bylo o dvě minuty později, když brankářka Christianová zahrála rukou mimo své vymezené území a to znamenalo dle florbalových pravidel jediné – švýcarský samostatný nájezd. K tomu se postavila Corin Ruttimannová, která tak mohla zkompletovat hattrick a otočit zápas na švýcarskou stranu. To se jí s přehledem povedlo a navíc se zapsala do historie. Stala se totiž první hráčkou, které vstřelila na mistrovstvích světa čtyřicet gólů. České reprezentantky ze sebe ve zbývající části zápasu vydaly všechno, ale k vyrovnání to nevedlo a Češky tak po prohře 2:3 se Švýcarkami odjíždí ze světového šampionátu potřetí v řadě bez medaile. „Už mám těch brambor doma spoustu. Strašně mě to mrzí, dneska to bylo hrozně blízko,“ komentovala konečné čtvrté místo naší reprezentace po zápase brankářka Jana Christianová.

Ve finálovém utkání se potkaly dva nejlepší týmy celé florbalové historie. Severské týmy ze Švédska a Finska se už několik let pravidelně střetávají na vrcholných akcích v bojích o zlato a letos tomu nebylo jinak. I přes velký odstup těchto dvou týmů od zbytku světa však mívá i jejich vzájemný zápas velkého favorita. Švédky dominují florbalu už několik let a letos si připsaly šestý titul mistryň světa v řadě, když Finky ve finále porazily po velkém dramatu 6:5 po samostatných nájezdech. Utkání, které rozhodlo o letošních šampionkách se dlouho zdálo jednoznačné, když Švédky vedly už 4:1. V poslední třetině se ale odehrálo velké drama a utkání v základní hrací době nakonec skončilo 5:5. Desetiminutové prodloužení poté rozhodnutí nepřineslo a o vítězkách letošního šampionátu tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V těch byly úspěšnější favorizované švédské reprezentantky. Rozhodující branku vstřelila Amanda Delgado Johanssonová a Švédky tak mohly slavit vítězství 6:5. Velkou švédskou dominanci na turnaji nejlépe vykresluje počet nastřílených branek. Na letošním mistrovství světa daly svým soupeřkám během šesti zápasů neuvěřitelných 86 gólů.

Zobrazeno 2673 krát
Naposledy upraveno: po., 11. prosinec 2017 11:15
Pro psaní komentářů se přihlaste