čt., 28. duben 2022 15:51

Čeští hokejisté si došlápli na favorizovanou Kanadu

Výhra nad Kanadou a druhé místo ve skupině Výhra nad Kanadou a druhé místo ve skupině Zdroj: Twitter @narodnitym
Po prohraném duelu s americkým výběrem čekala na naše mladé hokejisty další zámořská výzva v podobě favorizovaného týmu Kanady. Ta se mohla spolehnout také na Connora Bedarda, šikovného středního útočníka, který by měl obsadit jednu z nejvyšších pozic na draftu do NHL. Ani ten však nezastavil. V zápase s Českem se však, stejně jako zbytek elitního útoku Kanady, neprosadil.

V úvodní dvacetiminutovce otevřel skóre hráč javorových listů již na konci druhé minuty. Češi odpověděli díky přesilové hře. Nabídnutou výhodu využil po šesti vteřinách Adam Bareš, tečující Hamarovu střelu od modré čáry. Hru v početní výhodě sehráli také Kanaďané, vedení jim ale nepřinesla.

V prostřední části se dostali do vedení Češi zásluhou tří branek v situaci, kdy měli na hřišti převahu jednoho hráče, v jednom případě dokonce dvou. Dvakrát se trefil Jiří Kulich, jednou opět Bareš. Jenže svěřenci Jakuba Petra inkasovali pouze o jeden gól méně, a tak měli před závěrečnou periodou pouze jednobrankový náskok.

O ten přišli velmi rychle. Po minutě a 40 vteřinách hry zaskočil obranu hráčů se lvem na hrudi Grayden Siepmann a srovnal tak stav utkání na 4:4. V polovině třetiny bylo z pohledu českého fanouška ještě hůř, protože Kocha Delic vrátil Kanadě vedení. Poslední slovo si ovšem vzal brněnský odchovanec Eduard Šalé, který určil nerozhodný stav po šedesáti minutách 5:5.

Nedisciplinovaný výkon kanadských hokejistů zakončil faul v nastaveném čase, celkově osmý nedovolený zákrok hráčů vedených trenérem Baumgartnerem. V početní převaze se ke kotouči dostal kapitán národního týmu Jiří Kulich, který přesnou ranou zkompletoval hattrick a zároveň zajistil druhé místo ve skupině. Češi tak porazili Kanadu 6:5 po prodloužení.

Čeští hokejisté přehráli Kanadu 52:24 na střely. Tuto statistiku však hodně ovlivnilo hned osm vyloučení kanadských hráčů, kteří se tak museli soustředit spíše na bránění než na útočnou činnost. Za posledních pět let porazili Češi kanadský tým pouze dvakrát ze šesti vzájemných střetnutí.

Zobrazeno 501 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 21:45
Helena Hrubá

studentka francouzské filologie a žurnalistiky; absurdistan stan

Pro psaní komentářů se přihlaste