út., 30. říjen 2018 19:44

Cestujících na železnici stále přibývá

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Julie Šodková
České republika - Za devět měsíců letošního roku hlásí České dráhy (ČD) 133,7 milionu přepravených osob. Za narůstajícím počtem cestujících stojí bezpochyby také zavedení slev pro žáky, studenty a osoby starší 65 let. Jen v září totiž využilo služeb národního doprace více jak 15 milionů cestujících. Celkový meziroční nárust tak aktuálně dosáhl asi dvou procent.

„Až 40 % zákazníků, kteří s námi v září cestovali, totiž využilo právě tyto státní slevy. Na komplexní hodnocení dopadu zavedení nových slev je nicméně ještě brzy, protože teprve v říjnu se plně projeví zahájení akademického roku a cestování vysokoškoláků,“ říká náměstek generálního ředitele pro obchod a člen představenstva ČD Michal Štěpán. Nakolik tedy vzroste počet cestujících díky novému zlevněnému jízdnému zatím není jisté.

Na nárůst cestujících se ČD snaží reagovat zvýšením počtu míst v nejvytíženějších spojích. „Rostoucí počet cestujících v 1. pololetí letošního roku a další nárůst zákazníků letos v září nás vedl k trvalému posílení dálkových vlaků hlavně mezi Prahou a Moravou. Postupně od poloviny září jsme prodloužili nejvytíženější vlaky o další vozy na linkách Ex 1 a Ex 2 z Prahy na Ostravsko a na Valašsko a od poloviny října také na lince R 18 Praha – Luhačovice. Na tyto výkony jsme nasadili v červnu zakoupené moderní vozy z Rakouska,“ upozorňuje Michal Štěpán. Efektivita zvyšování počtu míst zatím není známa. Některé spoje jsou posilovány denně, jiné pouze od pátku do neděle, tedy nejvíce exponované dny. Posilování probíhá i operativně podle počtu místenek, ovšem drtivá většina spojů stále není povinně místenková a tento počet cestujících tak nemusí vůbec odpovídat realitě. 

Slevy pro žáky, studenty a osoby starší 65 let zavedla vláda k 1. září 2018. Vyjmenované skupiny cestujících tak nyní platí pouze čtvrtinu běžné ceny. Tyto slevy aktuálně platí na všech vlacích všech tuzemských dopravců.

Zobrazeno 1538 krát
Naposledy upraveno: út., 30. říjen 2018 22:46
Pro psaní komentářů se přihlaste