ne., 15. prosinec 2013 14:07

Čtyři dny v Trentinu, Česko získalo pět medailí

Dvě zlata, dvě stříbra a jeden bronz. Hned pětkrát to zacinkalo v prospěch českých sportovců během prvních čtyř dnů 26. Zimní světové univerziády v Trentinu 2013. Letos se svátek univerzitního sportu koná v italském Trentinu, kam odjela téměř osmdesátičlenná skupina českých reprezentantů.

První závod a hned dva cenné kovy

Snowboardistka Eva Samková potvrdila roli hlavní favoritky a získala hned první zlato letošní univerziády. Úspěch českých závodnic ve snowboardcrossu umocnila ve středisku Monte Bondone stříbrem Kateřina Chourová. Česká reprezentace se tak na chvíli dostala na vrchol hodnocení národů. Samková má na začátku olympijské sezóny famózní formu. Dvacetiletá trojnásobná juniorská mistryně světa přijela na univerziádu jako vítězka posledního závodu Světového poháru a ve slabší konkurenci opět nezaváhala. Ovládla čtvrtfinále, semifinále a pak finále.

Třetí placku vystříleli Češi v biatlonu

Pátek třináctého se stal šťastným dnem pro biatlonistku Jitku Landovou. Třiadvacetiletá Češka získala svoji první velkou medaili. Ve vytrvalostním závodě v Lago di Tesero na 15 km skončila třetí. Na slovenskou vítězku Natálii Prekopovou ztratila 21 sekund. Česká výprava tím získala kompletní sadu medailí.

Tento den byl pro další tři české reprezentanty šťastný i smolný zároveň. Sjezdařka Pavla Klicnarová, biatlonista Tomáš Krupčík a sdruženář Petr Kutal totiž jen o fous zaostali za medailovými pozicemi a skončili na nepopulární bramborové pozici. Klicnarové unikla medaile ve sjezdu jen o setinu sekundy. "S dnešní jízdou jsem spokojená. O proti tréninku, jsem předvedla jízdu časově srovnatelnou s nejlepšími závodnicemi," hodnotila pozitivně svůj výkon pětadvacetiletá závodnice. Dalším, kdo se v pátek musel spokojit se čtvrtým místem byl sdruženář Kutal, kterého dělila necelá vteřina od třetího. Ve sdruženářském týmu spokojenost s tímto výsledkem ovšem nevládla. Posledním smolařem se stal týmový kolega medailistky Landové, Krupčík, jenž byl od bronzu nejdále. V závodě na 20 km zaostal za bronzovou pozicí dvacet sekund.

Zlato pro Sáblíkovou a stříbro pro Doležalovou

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala poslední zlato, které jí chybělo do sbírky. S přehledem vyhrála závod na 3 000 metrů. I přes problémy se zraněním třísla z listopadového závodu SP v Salt Lake City neměly soupeřky šanci. Na vítězství jí stačil čas více než deset sekund za jejím osobním venkovním maximem. Druhou Korejku Kim Po-num porazila o 3,55 sekundy. Jedna z největších českých nadějí je ještě přihlášena do závodu na 5000m, ale účast rozhodnou s trenérem Petrem Novákem až podle aktuální situace.

Velmi úspěšný den zažila také mladá skokanka Michaela Doležalová. Na rozdíl od Sáblíkové, jež jen doplnila svoji cennou sbírku, Doležalová v devatenácti letech tu svoji teprve zakládá. V sobotu črtnáctého získala svoje první velké stříbro. S celkovým počtem bodů 250.5. nestačila o půl bodu pouze na vítězku ze Slovinska Katju Pozunovou.

Po čtyřech dnech univerziády se Česká republika s pěti medailemi drží na třetí příčce v hodnocení národů a na programu máme ještě několik silných disciplín.

 

 

Zobrazeno 1479 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste