st., 25. říjen 2023 15:28

Čtyřicetjedna amerických států žaluje společnost Meta z poškozování duševního zdraví dospívajících dětí

žaloba na společnost Meta žaloba na společnost Meta Zdroj: B2B Network News
Celkem jednačtyřicet amerických států z padesáti podává žalobu na společnost Meta, konkrétně na aplikace Facebook a Instagram. Čelí obvinění z poškozování duševního zdraví dětí a dospívajících teenegerů spolu s vyvolávání závislosti s cílem vytěžit ve svůj prospěch zisk.

"Společnost Meta využila mocné a bezprecedentní technologie k tomu, aby nalákala, zapojila a nakonec zlákala mládež a dospívající. Jejím motivem je zisk a ve snaze maximalizovat své finanční zisky Meta opakovaně klamala veřejnost o podstatných nebezpečích svých platforem sociálních médií," uvádí žaloba na společnost Meta s tím, že také dále zatajila způsoby, jakými tyto platformy využívají a manipulují její nejzranitelnější spotřebitele, tedy dospívající a děti.

Samotná žaloba je výsledkem dřívějších výzkumů a nedostatečných nástrojů prevence ze strany samotné společnosti Meta spolu s usvědčujícími novinovými zprávami deníku The Wall Street Journal z roku 2021. Z výzkumu jasně vyplynulo, že společnost věděla o negativních účincích sítí a i přesto nepodnikala žádná preventivní opatření. Negativní dopad podle výzkumu byl zejména u dospívajících dívek, kde se jednalo o otázky kultu těla a snižování sebevědomí.  Mezi alarmující čísla patří procento 13,5 % dospívajících dívek, které  podle interní studie tvrdí, že Instagram zhoršuje myšlenky na sebevraždu a až 17% dospívajících dívek tvrdí, že zhoršuje poruchy příjmu potravy. 

Meta samotnou žalobu odmítla a ve svém vyjádření uvedla, že “ sdílí závazek generální prokurátorky poskytovat dospívajícím bezpečný online prostor a že již představila více než 30 nástrojů na podporu dospívajících a jejich rodin."

Samotné státy jako je například Utah a Arkansas doposud tento problém řešily například zákazem přístupu na sociálně sítě všem mladším 13 let. Opatření se ale dají snadno obejít, a tak tyto děti přesto mají účty na sociálních sítích. S tím souvisí porušení zákona o ochraně soukromí dětí na internetu, kterého se tak Meta díky sbírání dat vědomě dopouští a to bez souhlasu a informování rodičů. 

To, že sociální média v USA, jsou používána ”téměř neustále”, popisuje i Pew Research Center (pozn.: nestranná americká společnost poskytující informace o sociálních problémech či veřejném mínění), která zároveň uvádí, že ve věku 13-17 let téměř každý používá nějakou platformu.

Požadavkem v případě vyhrané žaloby  ze stran jednotlivých států je finanční odškodnění, náhrada škody a ukončení praktik společnosti Meta, které jsou v rozporu se zákony.

Samotná otázka, zda se vyřeší duševní zdraví dospívajících dětí v USA pouze v uplatnění ochranných nástrojů na sociálních sítích, je málo pravděpodobná. Mladá generace totiž nečelí pouze tlaku ze stran sociálních platforem jako je Instagram, Facebook či TikTok, ale čelí především výzvám ze strany samotné společnosti.  

 

Zobrazeno 231 krát
Naposledy upraveno: st., 25. říjen 2023 19:18
Pro psaní komentářů se přihlaste