po., 30. listopad 2015 14:11

Dálniční známky pro příští rok mají nový design. Cena zůstává stejná

ČR - Všechna auta do 3,5 tuny musí mít pro jízdu po zpoplatněných silnicích za předním sklem viditelně vylepenou dálniční známku. Kamiony a větší vozidla platí elektronické mýtné. Už teď si můžete koupit nový roční kupón, který platí od 1. prosince 2015 až do ledna 2017.

Ceny dálničních známek se nemění. Za roční kupón zaplatíme 1500 Kč. Měsíční známka bude stát 440 Kč, desetidenní pak 310 Kč. Nad tím, zda jsou dálnice zpoplatněny adekvátně, se vede dlouhodobá diskuze. "1500 korun za roční známku mi přijde přiměřené. Nový design se mi celkem líbí," říká Jan Marek, který vlastní řidičský průkaz jen několik málo let. Najdou se ale i lidé s opačným názorem. "Tolik peněz za známky je vzhledem ke stavu našich dálnic opravdu příliš. Mně se jezdit po dálnici rozhodně nevyplatí, když už samotný provoz auta není nejlevnější," říká zkušený řidič Jiří Novotný.

Úplně nová je podoba známek. Úpravou prošly nejen barvy, ale především tvar. Tato novinka má usnadnit práci zejména policistům, kteří teď lépe rozpoznají typ kupónu. Roční dálniční známka má nově tvar kruhu, měsíční je čtvercová a desetidenní má tvar trojúhelníku. Vylepšením údajně prošly také ochranné prvky proti padělání.

Nejsnadněji dálniční známku pořídíte na čerpacích stanicích, poštách nebo v supermarketech. Cena by měla být jednotná pro všechny prodejce. Zejména roční kupóny v lednu tradičně rychle mizí, a tak by si je řidiči ve vlastím zájmu měli pořídit co nejdříve.

Ne všichni řidiči vědí, že na každé známce musí být v příslušné kolonce zapsána SPZ vozidla, aby jeden kupón nemohlo využívat více aut. Za jízdu po dálnici bez zaplaceného poplatku hrozí bloková pokuta do výše 5000 Kč, ve správním řízení se může vyšplhat až na dvojnásobek.

Zobrazeno 1708 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:52
Pro psaní komentářů se přihlaste