pá., 25. duben 2014 14:11

Další Moddiho zastávkou na jeho Train Tour je olomoucký Jazz Tibet Club

Adam Baštinec
  Debutova před čtyřmi letyl albem Floriography, které vyvolalo pozitivní ohlasy u kritiků. Okamžitě po vydání desky byl nominován na norské hudební ceny. Na jeho prvním počinu se tehdy podílel známý norský producent Valgeir Sigurðsson, který spolupracoval například se skupinou Sigur Rós. Mladý norský muzikant nyní příjíždí potěšit své příznivce do olomouckého Jazz Tibet Clubu, kde vystoupí 5. května.

 

Celým jménem Pål Moddi Knutsen se narodil v únoru roku 1987 na malém ostrově na severu Norska. V pěti letech se dočkal svého prvního vystoupení v místním rádiu. K muzice měl vždy blízko, jeho otec hrál na bicí a matka na harmoniku. Po vzoru své matky se naučil také na akordeon a k tomu přidal hru na akustickou kytaru, která  ho podle jeho slov vždycky nesmírně fascinovala. „Odjakživa jsem obdivoval zvuky linoucí se z tohoto skvělého nástroje,“ prozradil jednou pro místní norský plátek. Písně zpívá střídavě v norštině a angličtině i proto, aby jim rozumělo širší okolí. „Pocházím z Norska, takže je pro mě důležité zpívat ve své mateřštině,“ odpověděl na otázku proč nezpívá raději pouze v jednom jazyce.

Jako úspěšný se dá považovat rok 2013, kdy vydal hned dvě alba (Set the House on Fire a Kæm va du?). Především druhé z již zmiňovaných mu získalo norskou cenu Grammy za nejlepší folkové album roku. Dnes má své příznivce po celém světě a jeho turné zvané Train Tour zavítá začátkem května i do Olomouce.

Více informací o koncertu můžete nalézt na stránkách Jazz Tibet clubu, ukázku Moddiho tvorby naleznete zde.

Foto: Jazztibet.cz

 

Zobrazeno 1402 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste