čt., 10. březen 2016 01:36

Žluté Trabanty míří z tichomoří do kin

Trabantem do posledního dechu - dosud nejnáročnější expedice českého cestovatele Dana Přibáně se řítí do kin. Tentokrát se na své putování vydala posádka nejen dvou žlutých Trabantů, ale i polský Fiat, známý pod přezdívkou „maluch“, čezeta, jawa a dokonce i dva invalidní vozíky. Pro své dobrodružství si cestovatelé vybrali trasu z Austrálie do Bangkoku. Konkrétně vyrazili z australského Perthu a během půl roku projeli Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko.

Nápad vzít s sebou vozíčkáře na strastiplnou cestu se zpočátku nezamlouval ani samotným cestovatelům. Trabant je nepohodlné auto i pro zdravého člověka a cesty organizované Přibáněm jsou většinou dost trnité. Již v předchozích letech dobrodruzi pravidelně přednášeli své zážitky z cest v Jedličkově ústavu. Tam za nimi přišel nadšenec, který byl sice na vozíku, ale i tak byl odhodlaný se vydat vstříc dobrodružstvím. Chlapi ho nejprve odmítli. Později však začali více uvažovat, plánovat a trabant s ručním řazením pro vozíčkáře byl na světě. A proč toho nevyužít. Když už bylo auto, do kterého není potřeba nohou, rozhodli se vzít vozíčkáře dva. Tou druhou šťastnou se stala žena ze Slovenska, která projela celou Jižní Ameriku stopem, tudíž byla na nepříznivé podmínky zvyklá.

V předchozích letech uspořádala parta kolem žlutých Trabantů už několik takovýchto dobrodružných výprav. První z nich byla pod názvem „Trabantem hedvábnou stezkou“ z roku 2007. Tehdy se výpravy účastnil jen jeden malý trabant. Cesta vedla přes střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán. V uzbeckém Samarkandu se nakonec trasa stočila na západ a dobrodruzi jeli přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu až domů. Žlutý „Tráboš“ nakonec zdolal 15 tisíc kilometrů.

Další dobrodružství se odehrálo v roce 2009. Cestovatele tehdy osud zavál do Afriky.

Tehdy se na cestu vydaly hned dva Trabanty, a dokonce i zástupkyně něžného pohlaví. Cestovatelé se rozhodli vydat napříč jedenácti africkými státy (Tuniskem, Libyí, Egyptem, Súdánem, Etiopií, Keňou, Tanzanií, Zambií, Botswanou, Namibií a Jihoafrickou republikou). Dohromady řidiči najeli dvacet tisíc kilometrů a o nebezpečné momenty nebyla nouze. Přece jen to jsou mnohdy stále neprozkoumané země, se kterými neměl nikdo z nich zkušenosti. Zatím předposlední výprava byla lehce mezinárodní. Účastnilo se jí pět Čechů, dva Poláci a jeden Slovák. Jejich stroje, tedy dva Trabanty, jeden maluch a jedna motorka Jawa tehdy urazily celkem přes dvacet tisíc kilometrů a sami účastníci komentovali cestu jako nejnáročnější, i když jim jižní Amerika ukázala to nejkrásnější, co mohla. Při tomto putování projeli celou jižní Amerikou od severu k jihu, až k nejjižnějšímu bodu tohoto kontinentu.

Diváci se mají ve filmu na co těšit. Žádná z výprav nebyla procházkou růžovým sadem, ale tato poslední se zatím jeví jako ta nejtěžší.

Zobrazeno 1762 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:38
Pro psaní komentářů se přihlaste