st., 27. duben 2022 21:10

Divadelní režijní debut Jana Svěráka - ve spolupráci s Tomášem Klusem přináší muzikál z pražské periferie

Autorská dvojice Jan Svěrák a Tomáš Klus Autorská dvojice Jan Svěrák a Tomáš Klus Zdroj: https://www.google.com/search?q=branicky+zazrak+foto&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjQkYXMtLT3AhW_wQIHHbTbAmIQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=969&dpr=1#imgrc=3pZIqtUxtar3pM
Režisér Jan Svěrák ve spolupráci s písničkářem Tomášem Klusem uvede divadelní muzikál Branický Zázrak. Příběh o podstatě štěstí, životě bez domova a cestě z existenční krize mohou diváci vidět již 2. května na předpremiéře v Letní scéně Voděrádky. Slavnostní premiéra se odehraje 17. května v Divadle Na Fidlovačce, kde také budou následně uváděny reprízy. Ačkoliv je tento projekt Svěrákovou divadelní prvotinou, od filmu se úplně neodloučil a na svůj YouTube kanál zveřejnil klip k jedné z šestnácti muzikálových písní.

Jan Svěrák přichází s novým režijním počinem, ovšem mimořádně ne filmovým, nýbrž divadelním. Ve spolupráci se zpěvákem Tomášem Klusem přináší muzikál Branický Zázrak, který bude mít premiéru v Divadle Na Fidlovačce.

Příběh sleduje život písničkáře Karla Krajíčka, který se ocitá v existenční krizi. Ztrácí slávu, sílu a kvůli jeho nevyrovnanosti pomalu ale jistě i svou ženu. Do této situace zasahují také braničtí bezdomovci, kteří mu začnou krást majetek ze zahrady. Když Krajíček zjistí, kdo za odcizenými věcmi stojí a policie mu není schopna pomoci, rozhodne se vzít zodpovědnost do vlastních rukou. V lesíku, kde místní bezdomovci pobývají, ovšem nalezne mnohem více, než očekával. „Je konfrontován s otázkou, jestli je šťastný ten, kdo má všechno nebo ten kdo nemá nic,“ říká v rozhovoru s Honzou Dědkem představitel hlavní role a autor hudby a textů písní Tomáš Klus.

Branický Zázrak je pro Jana Svěráka divadelní prvotinou, nicméně svou filmovou praxi zužitkoval i u tohoto řemesla. Na svůj YouTube kanál zveřejnil hudební klip k písni Střetvesmíru, která je součástí muzikálu. Stejně jako dalších patnáct autorských písní, které Tomáš Klus napsal během několika měsíců.

Muzikál představuje dva působivé kontrasty: prostředí lidí bez domova a zdánlivou krásu slávy. Poselství příběhu k divákům promluví již 2. května, kdy se odehraje předpremiéra v Letní scéně Voděrádky. Slavnostní premiéra pak proběhne 17. května v Divadle Na Fidlovačce, kde také budou uváděny následné reprízy.

Zobrazeno 476 krát
Naposledy upraveno: st., 27. duben 2022 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste