st., 11. květen 2022 11:06

"Do Bronx" to znovu dokázal. O pás šampiona avšak i přes výhru přišel

Charles Oliveira a Justin Gaethje tváří v tvář Charles Oliveira a Justin Gaethje tváří v tvář Zdroj: ufc.com
Phoenix, Spojené státy americké - UFC 274 nabídlo očekávanou bitvu o titul šampiona lehké váhy. Stávajícímu šampionovi Charlesu Oliveirovi se tentokrát postavil Justin Gaethje. Komplikace však přišly ještě den předem na oficiálním vážení, kdy Oliveira převážil o přibližně čtvrt kila. Z tohoto důvodu mu byl odebrán pás šampiona a v tomto zápase jej nemohl získat zpět. Ztráta pásu a ještě větší tlak však Oliveira nijak nepoznamenaly a došel si pro jedenácté vítězství v řadě. Tři a půl minuty prvního kola mu stačily na to, aby svého soupeře ukončil pomocí submise rear-naked choke.

Hlavním tahákem karty UFC 274 byl bezpochyby očekávaný titulový zápas neoddiskutovatelného šampiona lehké váhy Charlese Olivery, kterému se tentokrát postavil "The Highlight" Justin Gaethje. Oliveira získal titul minulý rok v květnu, kdy porazil Michaela Chandlera. Poté v prosinci úspěšně titul obhájil proti Dustinu Poirierovi. Gaethje se k titulové šanci dostal přes fantastickou válku s Michaelem Chandlerem, kterou vyhrál na body. Favoritem byl šampion Oliveira, který má na kontě nejvíc ukončení před limitem v historii UFC. Den předem však nastaly nečekané komplikace.

Zápas byl vyrázně poznamenán den před zápasem, když šampion Oliveira o čtvrt kila převážil. Zvláštní však bylo, že večer před vážením dával jeho tým na sociální sítě příspěvky s tím, že váha je hotová. Problémem mohla být váha na hotelu, kterou měli zápasníci od UFC k dispozici. Oliveira totiž nebyl jediný, který měl na vážení problém. Na sociálních sítích se tak začaly objevovat příspěvky od naštvaných zápasníků s obviněními, že s váhou na hotelu někdo manipuloval. Komise se však vyjádřila, že žádné pochybení nenašla a zároveň upozornila, že váha na hotelu je pouze orientační a není kalibrovaná, tudíž není stoprocentní. Když šampion do titulového zápasu nenaváží, je mu pás odebrán a v tomto zápase jej ani nemůže získat zpět. Z tohoto důvodu se fanoušci obávali, zda tato nepříjemnost a ztráta titulu nemůže ovlivnit Oliveirův výkon. 

Zápas začal ve vysokém tempu a jak je Oliveira zvyklý, ze začátku zápasu hodně inkasoval. Po jednom z úderů šel radši k zemi, kam se snažíl Gaethjeho nalákat, ale ten ukázal, že na zem rozhodně jít nehodlá, jelikož tam Oliveira kraluje a pomocí různých technik ukončuje jednoho soupeře za druhým. Zápas tedy pokračoval v postoji, kde následně "Do Bronx" trefil dobrou pravou a Gaethje šel k zemi. Oliveira se vrhnul za ním a ukázal, proč je jeho práce na zemi tak obávaná. Ihned šel po škrcení, a i když Gaethje chvíli vzdoroval, netrvalo dlouho a Oliveira měl pevně chycený rear-naked choke, po kterém Gaethjemu nezbývalo nic jiné než odklepat. Tři a půl minuty prvního kola a bylo hotovo.

Oliveira si tak připsal jedenácté vítězství v řadě. ,,Hele, něco mi tady chybí," reagoval bezprostředně po zápase Oliveira na fakt, že i přes vítězství ztratil pás šampiona. ,,Šampion má jméno a je jím Charles Oliveira z Bronxu!" dodal v zápětí. 

Je jasné, že v příštím zápase dostane opět šanci zabojovat o titul. Kdo bude jeho soupeřem však zatím není známo. Žebříčkově by mohl dávat smysl Islamem Makhachevem, dlouho se však spekuluje o souboji s hvězdným Connorem McGregorem. Tento zápas by však naopak z pohledu žebříčku nedával vůbec smysl. McGregor je po dvou porážkách a nachází se na devátém místě žebříčku lehké váhy UFC. Naopak z marketingového hlediska a prodeje pay per view by to byl obrovský a logický tah. Ir se nehcal slyšet, že by se tomu zápasu nebránil, ale neví, jestli ještě někdy bude v lehké váze zápasit.

Zobrazeno 523 krát
Naposledy upraveno: ne., 15. květen 2022 18:38
Pro psaní komentářů se přihlaste