út., 22. duben 2014 18:45

Do eurovoleb zbývá už jen měsíc. Většinu Čechů ale nezajímají

Barbora Navrátilová
Datum voleb do Evropského parlamentu stanovil prezident Miloš Zeman na pátek 23. a sobotu 24. května letošního roku. Toto rozhodnutí vychází z podmínky, že se volby musejí na základě unijního rozhodnutí uskutečnit v celé Evropské unii na konci čtvrtého květnového týdne. Ve volbách do europarlamentu se v Česku letos utká rekordních 38 politických stran, čeští voliči však tento druh voleb považují za nejméně důležitý.

 

Podle aktuálního průzkumu by volby do Evropského parlamentu nyní vyhrálo Babišovo ANO s 22,2 procenty hlasů. Druhá by skončila ČSSD s 14,1 procenty a třetí by se aktuálně umístila KSČM s 11,1 procenty hlasů. Do Evropského parlamentu by se podle průzkumu měla dostat i TOP 09 s 9,6 procenty hlasů, hnutí Úsvit Tomio Okamury s necelými devíti procenty a ODS, kterou by si vybralo 7,6 procenta voličů.

Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplynulo, že nejdůležitější jsou pro Čechy komunální a prezidentské volby. Jsou důležité pro více než 80 % dotázaných. Pro 79 % dotazovaných jsou pak důležité i volby sněmovní, jež následují krajské volby, které považuje za důležité 70 % dotazovaných. Na předposledním místě skončily volby senátní s 55 procenty a na samém konci se objevily právě volby do Evropského parlamentu, které jsou důležité pro pouze 39 % dotázaných, přičemž 56 % je označilo za přímo nedůležité.

Z hodnocení důležitosti eurovoleb mezi jednotlivými kraji vyplynulo, že se o tyto volby nejvíce zajímají lidé žijící v Praze.

 

Zobrazeno 1279 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste