po., 21. listopad 2022 11:57

Dobrovolníci z Bílé pastelky letos vybrali téměř 4 miliony korun

Při příležitosti Mezinárodního dne bílé hole probíhá v polovině října již tradiční sbírka Bílá pastelka pro nevidomé. Pořádá ji Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky (SONS ČR) a ani letošní rok nebyl výjimkou. Výtěžek z 23. ročníku se přiblížil hranici 4 milionů korun.

Sbírka se konala po celé České republice ve 208 městech. Studenti středních škol se v rámci třídenní akce vydali do ulic vybírat peníze pro zrakově postižené. Ke tradičnímu vhození pár drobných do kasičky, je možné nově přispívat i pomocí QR kódu. Ty umožňují zúčastnit se lidem, kteří jsou zrovna mimo město a neměli šanci dobrovolníky v bílých tričkách s logem pastelky potkat.

Výtěžek ze sbírky využívá SONS ČR na nejrůznější služby, které usnadňují nevidomým každodenní život. Zahrnují trénink chození se slepeckou holí, či speciální výcviky vodících psů. Organizace sponzoruje edukační programy, publikace časopisu pro nevidomé i například sociálně-právní pomoc v krizových situacích. Bílá pastelka využívá svého dopadu i například při zaměstnávání lidí s tímto handicapem. Na svém webu (bilapastelka.cz) se pyšní pomocí Vojtěchu Železníkovi, který se díky nim opět vrátil k plnohodnotnému životu po jeho ztrátě zraku v dospělosti. Zaměstnaný je právě u SONS ČR.

„V Olomouci jsem potkala dva mladé studenty, kteří nabízeli pastelky a přispěla jsem. Vzpomínám na tu dobu, kdy jsme takhle na gymplu museli chodit my. Byla nám zima a chtěli jsme co nejdřív zpět do tepla. Soucítila jsem s nimi, navíc podpořit dobrou věc a zlepšit si karmu se hodí vždycky," říká studentka Univerzity Palackého Marcela Pokorná.

Letošní sbírky se zúčastnil rekordní počet 3 143 dobrovolníků. V loňskému roce bylo dobrovolníků 2 776 a vybrali o půl milionu korun míň než letos. Každým rokem čísla rostou a povědomí veřejnosti o problematice života nevidomých stoupá. Přispívat může každý nejen při příležitosti konání akce, ale po celý rok.

 

Zobrazeno 229 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. listopad 2022 18:41
Pro psaní komentářů se přihlaste