čt., 7. květen 2020 17:49

Dohraje se letošní sezóna NBA? Start je pořád v nedohlednu

Největší hvězda NBA, LeBron James Největší hvězda NBA, LeBron James Zdroj: Facebook - NBA
USA - Kvůli koronavirové pandemii se po celém světě ruší nebo přesouvají veškeré sportovní akce. Mnohé soutěže a ligy oznámily dočasné zastavení nebo konec sezóny. Jinak na tom není ani americká NBA. Její vedení stále doufá v dohrání, bez fanoušků na izolovaném místě, ale skutečnost bude asi jiná.

Představenstvo NBA, v čele s komisařem Adamem Silverem, s oficiálním verdiktem stále vyčkává. Podle novináře Adriana Wojnarowského z ESPN se zvažují všechny možnosti a stále se čeká, jak se epidemie ve Spojených státech vyvine. Podle dřívějších zpráv se předpokládalo, že kluby nebudou ochotny dokončit základní sezónu v srpnu, to se však může změnit. 
Vícero zdrojů tvrdí, že pokud se začne hrát na konci léta či na podzim, tak to bude pravděpodobně bez fanoušků. Jedním z klíčových faktorů je účast fanoušků na zápase. Pokud by se letošní sezóna nedohrála a ta příští by měla začít v obvyklém čase na podzim, tak hrozí, že se lidé do hlediště do konce roku nedostanou. 

Dohrávka sezóny v Disney Worldu na Floridě?

Jednou z možností, kde dohrát ligu je Disney World v Orlandu. Uvažovalo se i o Las Vegas nebo ostrovním státu Bahamy. Dohrát sezónu v prostorách zábavního parku by se jevilo jako nejlepší možnost z hlediska vybavenosti, dostatku hřišť a hotelových prostor. Dávalo by to smysl i z hlediska spolupráce, společnost Disney totiž vlastní většinový podíl stanic ABC i EPSN, kde se basketbalová klání většinou přenáší.

Tréninková centra otevřou už začátkem května

Minulý měsíc NBA oznámila, že podle nejoptimističtějších scénářů se začne trénovat už 8. května. Přitom stanovila i přísná pravidla, která umožnují bezpečné a kontrolované prostředí. Jedním z nich je třeba to, že na palubovce se v jednu dobu smí pohybovat maximálně čtyři hráči bez jakýchkoliv trenérů či asistentů. Liga také zakázala skupinové aktivity, například klasické tréninkové cvičení pět proti pěti.
Jedním z prvních týmů, který začne již od zítra trénovat je Cleveland Cavaliers. Je to i z důvodu toho, že v Ohiu už nejsou opatření tak přísná jako v jiných, více postižených, státech. 
Hlavní trenér J.B. Bickerstaff uvedl, že Cavs jsou v kontaktu s místními úředníky, aby zajistili, že dodržují správný protokol k ochraně personálu. 
Cavs mají také v plánu uspořádat dvouhodinové tréninky pouze za účasti jednoho hráče a jednoho trenéra na jeden koš. Oba mají povinnost mít masku a ochranné rukavice.
Opačný přistup zvolili Los Angeles Lakers. Tým, který vedl západní konferenci v době, kdy došlo k přestávce sezóny má v plánu návrat neuspíšit. Hlavní kouč Frank P. Vogel uvedl, že mají v plánu zůstat doma minimálně do 15. května. 

Hráčská konference s pokyny se uskuteční v pátek 

Komisař a šéf NBA, Adam Silver, dnes oznámil, že v pátek bude vysílat on-line konferenci na níž odpoví dotazy od všech hráčů NBA. Cílem tohoto rozmlouvání bude řešení jakýchkoliv problémů, které se týkají basketbalové ligy, jejího startu a dalších věcí nebo pandemie COVID-19. 

 

 

Zobrazeno 861 krát
Naposledy upraveno: pá., 8. květen 2020 16:33
Pro psaní komentářů se přihlaste