po., 30. říjen 2023 21:26

Dokonáno jest: koupě Activision Blizzard Microsoftem je dokončena

Známe hry vydané Activision Blizzard Známe hry vydané Activision Blizzard Zdroj: news.microsoft.com
Akvizice společnosti Activision Blizzard, kterou Microsoft oznámil již v roce 2022, byla dokončena 13. října 2023. Za společnost Microsoft zaplatil 68.7 milionů Amerických dolarů. Microsoft se zavázal, že série Call of Duty, kterou firma Activision Blizzard vydává, bude dostupná na konkurenčních konzolích PlayStation do roku 2033. Plány pro společnost zatím Microsoft neoznámil, je však pravděpodobné, že nově nabyté herní značky využije k propagaci své služby Xbox Game Pass.

Tak je to tady. Po bojích s antimonopolními úřady v USA, Británii a Evropské unii a také se svým konkurentem Sony se Microsoftu konečně podařila akvizice videoherní společnosti Activision Blizzard, kterou Microsoft oznámil již v lednu 2022.

Hráči od ohlášení této koupě spekulovali, co to pro hry Activision Blizzard bude znamenat a doufali, že by konečně Microsoft mohl přinést vykoupení této videoherní společnosti. Hlavně Blizzard má za poslední dobu na kontě jeden průšvih za druhým, a i když donedávna fanoušci stále doufali, že se společnost dokáže vrátit ke své bývalé slávě, Blizzard je vždy dokázal přesvědčit o opaku. Když už se konečně Blizzardu povedlo rozšíření k World of Warcraft s podtitulem Dragonflight, které si stávající hráči spíše pochvalují, bylo již pozdě, protože hra ztratila pozornost hráčů a populace hry pomalu klesá. Nové Diablo IV se z počátečních recenzí a prodejů zdálo být trefou do černého, ale následné hraní ukázalo, že hra nedosahuje dostatečných kvalit na to, aby si dokázala udržet pozornost hráčů a během dvou týdnů po ní neštěkl ani pes.

Co tato akvizice opravdu znamená pro hry Activision Blizzard, bohužel zatím nevíme, ale vzhledem k tomu, že Microsoft koupil společnost za téměř 69 miliard Amerických dolarů, jistě chystá firmu silně zapojit do svého herního odvětví.

Při procesech s antimonopolními úřady argumentovalo Sony, že by Microsoft po akvizici společnosti mohl učinit ze série Call of Duty exkluzivitu pro Xbox, což by podle nich značně poškodilo konkurenceschopnost PlayStationu. Microsoft se tedy musel zavázat, že série bude moci vycházet pro PlayStation až do roku 2033.

CEO Microsoft Gaming Phil Spencer v Oficiálním Xbox podcastu řekl: "Nemáme v úmyslu použít Call of Duty, abychom vás donutili si koupit konzoli Xbox. Chci, aby se Call of Duty komunita cítila podporovaná na všech platformách"

Activision Blizzard má však pod sebou spoustu známých značek, které může Microsoft využít k propagaci své služby Xbox Game Pass, která vám za měsíční předplatné umožňuje hrát jakoukoliv hru z rozsáhlé knihovny titulů bez dalšího placení. Kromě již zmíněného Call of Duty, může nyní Microsoft využít i například znovuzrozenou sérii Crash Bandicoot. Hráči také spekulují o tom, že by mohl Microsoft spojit předplatné za Xbox Game Pass s předplatným za World of Warcraft, což by mohla být velmi silná kombinace, která by mohla přilákat spoustu hráčů.

K oslavě připojení Activision Blizzard k Microsoft Gaming vydala společnost Microsoft video, ve kterém ukazuje minulé tituly Activision Blizzard ve spojení s různými Xbox tituly a chce hráče navnadit na budoucnost těchto značek. Video ke zhlédnutí zde: https://www.youtube.com/watch?v=AYU4q594LJ0

Zobrazeno 320 krát
Naposledy upraveno: út., 31. říjen 2023 18:46
Pro psaní komentářů se přihlaste