út., 10. listopad 2015 18:29

Komise antidopingové agentury se shodla na vyloučení Ruska z olympiády

Ženeva - Nezávislá tříčlenná komise World Antidoping Agency (WADA) v pondělí zveřejnila výsledky vyšetřování, které usvědčují představitele a sportovce ruského atletického světa z dopingu, manipulace s tisíci vzorky a korupce. WADA navrhla vyloučení Ruska ze světové atletické asociace IAAF, tudíž ze všech atletických soutěží včetně letní olympiády v Riu. Kreml k celé kauze zatím mlčí.

Dick Pound, Richard McLaren a Günter Younger v usvědčujícím dokumentu popisují praktiky moskevské antidopingové laboratoře, která měla zničit přes 1400 vzorků těsně před kontrolou z WADA. Ty mohly dokazovat podvody sportovců na velkých sportovních akcích, mimo jiné i na olympiádě v Londýně.

Obvinění padlo i na antidopingovovou agenturu, ve které měli agenti Federální bezpečnostní služby zahlazovat stopy o podezřelých dopingových testech a vyhrožovat pracovníkům laboratoří a jejich rodinám. Aféra se týká i nejvyšších funkcionářů ruské atletiky, kteří údajně brali úplatky za dopingové prohřešky.

Na seznamu obviněných je pět ruských sportovců a pět trenérů. Mezi nimi například olympijská vítězka v běhu na 800 metrů z londýnských her Mariyja Savinovová nebo Viktor Čegin, trenér ruských chodců, kteří měli pozitivní dopingový nález v lednu letošního roku.

"Atletiku to ovlivňuje a její globální obraz bohužel poškozuje. Doping je samozřejmě téma nejen atletické, ale celosportovní," okomentoval situaci předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Zobrazeno 1972 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:37
Pro psaní komentářů se přihlaste