so., 12. březen 2022 00:15

Dosavadní rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou zatím nepřinesly žádný pokrok. Jednání obou zemí se přesunulo na území Turecka

Kyjev/Moskva – Ruská agrese vůči Ukrajině trvá již dva týdny. Vyjednavači Ukrajiny a Ruska mají za sebou již tři neúspěšná jednání na běloruském území. Jiskrou naděje mělo být čtvrteční jednání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a ukrajinského ministra Dmytra Kuleby v turecké Antalyi. Snaha o vyjednání otevření humanitárních koridorů z Mariupolu a přerušení střelby skončila neúspěchem. Podle českého velvyslance na Ukrajině Radka Matuly je pozitivní to, že obě strany vyjádřily připravenost k dalšímu jednání. Kvůli válce na Ukrajině se ve středu se do Varšavy vypravila americká viceprezidentka Kamala Harrisová. Dala najevo podporu Polsku, které Ukrajině posílá zbraně a přijímá největší část ukrajinských migrantů.

Vyjednávací týmy Ruska a Ukrajiny se poprvé sešly v pondělí 28. února v Bělorusku. Obě strany se shodly pouze na dalším setkání. Po druhém jednání, které se konalo ve čtvrtek 3. března, oznámili ruské a ukrajinské delegace pokrok v podobě dohody o humanitárních koridorech a evakuaci civilistů. "Požadavky ruské strany, respektive její deklarované cíle jsou v příkrém rozporu s ukrajinskými red lines. Náznak kompromisu, náznak nějakého pozitivního východu z dané situace tedy já osobně, bohužel, zatím nevidím," uvedl český velvyslanec z Ukrajiny Radek Matula v rozhovoru s ČTK.
Velká očekávání měly přinést rozhovory Ruska a Ukrajiny, které proběhly ve čtvrtek 10. března v turecké Antalyi. Jednání diplomatů ruského Sergeje Lavrova a ukrajinského Dmytra Kuleby moderoval šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu. Od zahájení války před dvěma týdny šlo o první rusko-ukrajinskou schůzku ministrů na tak vysoké úrovni. Moskva požaduje po Ukrajině, aby byla neutrální a ihned demilitarizována. Po jednání Lavrov uvedl, že je Rusko připraveno vést rozhovory o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu ve formátu předchozího jednání v Bělorusku. Za vypuknutí konfliktu obvinil západní země, které podle něj měly donutit Ukrajinu k výběru mezi Západem a Ruskem.
Podle Kuleby byla schůzka obtížná z důvodu Lavrovovy rétoriky Moskvy, kdy trval na tom, aby Kyjev splnil jeho požadavky, jinak Rusko útoky nezastaví. „Ukrajina nemůže zastavit válku, pokud země, která ji napadla, to sama nemá v úmyslu,“ řekl Kuleba. „Ve věci ohledně návrhu o 24hodinovém příměří a o ustavení humanitárního koridoru kvůli evakuaci civilistů z obléhaného Mariupolu jsme neučinili žádný pokrok,“ dodal. Nicméně je odhodlaný pokračovat ve snaze s cílem ukončit válku na Ukrajině a osvobodit území od ruských okupačních sil.
Ohledně útoku na ukrajinskou porodnici v Mariupolu, kde podle ukrajinských zdrojů zahynuli 3 lidé a 17 zraněných, byla podle Lavrovových slov v době útoku porodnice bez pacientů a okupována ukrajinskými radikály.
Jedním z cílů čtvrteční schůzky ministrů zahraničí Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova v Antalyi bylo také dojednat schůzku prezidentů těchto dvou zemí, uvedl šéf turecké diplomacie Mevlüt Cavusoglu. Agentura AP informovala i o účasti tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na budoucích rozhovorech. Na tiskové konferenci Mevlüt Çavuşoglu popsal schůzku obou politiků jako zdvořilou. Od prvního setkání se podle něj nedaly čekat zázraky, je ale dál nutné jednat o trvalém příměří a o evakuacích civilistů.


Polsko-americké setkání
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová přicestovala ve středu 9. března do Varšavy na schůzku s polských prezidentem Andrzejem Dudou. Polsku vyjádřila plnou podporu Washingtonu a poděkovala za vstřícnost k uprchlíkům, kterých do Polska přišlo téměř 1,5 milionu. S polskými politiky debatovala i o odstřižení Ruska od příjmů používaných k financování války. Polský premiér Mateusz Morawiecki poděkoval Spojeným státům za rozhodnutí neodebírat ruskou ropu a plyn. Podle Harrisové mělo Rusko podrobit čelit mezinárodnímu vyšetřování kvůli invazi na Ukrajině a útokům na civilisty. Odsoudila i středeční útok na porodnici v Mariupolu.

 

Zdroje: ČTK, ČT24, iROZHLAS.cz, Seznam Zprávy 

Zobrazeno 487 krát
Naposledy upraveno: so., 12. březen 2022 21:20
Pro psaní komentářů se přihlaste