st., 19. duben 2023 22:15

El Niño, klimatický strašák budoucnosti

Ilustrační fotografie sucho Ilustrační fotografie sucho Zdroj: Globe-czech
Klimatický jev zvaný El Niño ovlivňuje počasí na celém světě. „Existuje téměř 50% šance, že se El Niño objeví už v tomto roce,“ tvrdí meteorologové. Obávají se, že kromě oteplení může způsobit i epidemii některých nemocí.

Je způsobený nerovnoměrným ohříváním hladiny moře, což může mít vliv na klima a počasí napříč světadíly. Vyskytuje se v Tichomoří, kde teplota vody stoupne o 4–5 °C. Dochází k němu jednou za 3 až 8 let v různé intenzitě a délce, naposledy se objevil v roce 2016. Jedná se o přechodné změny, po určité době zpravidla nastává opačný jev označovaný La Niña - tzn. oceán se stává mnohem chladnějším než obvykle.

V souvislosti s globálním klimatem dochází v některých oblastech v letních měsících k dlouhotrvajícímu suchu, silným bouřím, extrémním teplotám nebo povodním. V místech se silnými srážkami se navíc mohou rozšířit i některé choroby. Z velké části se jedná o infekce přenášené hmyzem, jako je horečka dengue nebo malárie. Vlivem sucha může dojít také ke snížení úrody v zemědělství.

Podle webu Severe Wheater je velmi pravděpodobný výskyt tohoto jevu hlavně v druhé půlce roku, a to především během zimy, která bývá jeho důsledkem mírnější. El Niño španělsky znamená „chlapeček". Vzhledem k tomu, že k oteplování vod vrcholí v prosinci v období Vánoc, odkazuje jeho jméno na novorozeného Krista. Evropu El Niño zastihne již v letních měsících. Průměrná teplota vystoupá o 2 °C, v Česku pouze o 1 °C. V porovnání s ostatními zeměmi se tak nejedná o výrazné teplotní výkyvy.

 

Zobrazeno 481 krát
Naposledy upraveno: st., 19. duben 2023 23:39
Pro psaní komentářů se přihlaste