pá., 5. prosinec 2014 10:03

Evakuace na Zlínsku by mohla skončit. Obavy však přetrvávají

Matěj Vetešník
Zlínsko - Následky výbuchu muničního skladu ve Vrběticích se pomalu sčítají a lidé žijící v okolí místa události se dnes zřejmě budou moci začít vracet zpět do svých domovů. Důvodem evakuace bylo několik neřízených explozí uskladněné munice a hrozba dalších detonací. Během včerejšího rána se k místu události nebylo možné dostat. Večer již ale měli hasiči a pyrotechnici stav objektu pod kontrolou.

Specialisté na výbušniny místo nehody nadále monitorují, protože záchranářům hrozí stále vysoké nebezpečí poranění nevybuchlou municí. „Pyrotechnici vyrazili do okolí a hledali střepiny, které mohly po výbuchu ze skladu odlétnout. Během dopoledne sledoval situaci ze vzduchu i vrtulník,“ sdělila policistka Monika Kozumplíková. Pro zajištění bezpečnosti nasadily záchranné složky i bezpilotní létající techniku.

Během poledne zasedne znovu krizový štáb a zmonitoruje celkovou situaci. Předpokládá se, že nedojde - li ke zhoršení situace nebo k novému výbuchu, budou se moct evakuovaní obyvatelé Lipové a Haluzic vrátit domů už po 14. hodině. Na místě je ale třeba zvýšená opatrnost. Šrapnely odmrštěné výbuchem ze skladu dolétly až na katastrální území obou obcí. Všechny dosavadní výbuchy prošetřují policisté Zlínského kraje jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení. Říjnová série explozí si s sebou odnesla životy dvou zaměstnanců ostravské firmy Imex Group, která měla sklady s municí v pronájmu. Kritiku pronajímání bývalých vojenských skladů včera velmi ostře vyslovil premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj nebyl stát na havárii připraven a bylo chybou prostory pronajímat bez patřičného dohledu příslušných orgánů. Příčina samovolného výbuchu zatím není stále známá. 

 

Zdroj, foto: ČTK, PČR

Zobrazeno 1274 krát
Naposledy upraveno: po., 8. prosinec 2014 20:35
Pro psaní komentářů se přihlaste