út., 13. duben 2010 22:34

Ex libris - Antonín Bajaja

Aneta Haimannová
Olomouc – Dnes večer představil svou tvorbu další z hostů cyklu autorských čtení a besed Ex libris, který pořádá katedra bohemistiky. Spisovatel Antonín Bajaja přečetl posluchačům ukázky ze svého zatím posledního románu Na krásné modré Dřevnici, za něž byl nominován na cenu Magnesia Litera.

Antonín Bajaja, ač pro široké publikum poměrně neznámý, patří k nejrespektovanějším českým prozaikům současnosti. Magnesií Literou byl oceněn již v roce 2004 za román Zvlčení, přeložený do několika světových jazyků. Román Na krásné modré Dřevnici je složen z dopisů, které autor v průběhu života psal své sestře Jeane. Lyricky popisuje dětství za minulého režimu a věrohodně, místy humorně podává obraz doby, v níž dospíval. Prozradil, že jeho dílo bylo recenzenty označeno za „valčík v rytmu budovatelských písní“, což ho inspirovalo k tomu, aby posluchačům v průběhu besedy pouštěl střídavě klasickou hudbu a budovatelské pochody. Některé dokonce sám zpíval. Ve své tvorbě se inspiroval nejen hudbou, ale také filmem Amarcord Federica Felliniho, v jehož a svém dětství nachází určité paralely. 

V četbě se střídal s dalším hostem besedy, Markétou Pavlištíkovou, která zastupovala jeho sestru Janu. Akci moderoval Lubomír Bakala.

Příští úterý v rámci cyklu Ex libris proběhne v aule FF UPOL beseda a autorské čtení se spisovatelem Pavlem Kohoutem, který představí svůj román Cizinec a krásná paní. 

 

Zobrazeno 1766 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38
Pro psaní komentářů se přihlaste