EXPO 2015 se snaží najít odpověď na otázku, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití. Dále se zabývá například prevencí před epidemiemi a civilizačnimi chorobami, bojem s chudobou, podvýživou a hladomorem nebo zhodnocením kulturních a národních kulinářských tradic.
Český pavilon, který se začal stavět jako jeden z prvních už v srpnu 2014, využívá modulární výstavby. Dá se tedy snadno demontovat a přesunout na jiné místo. Součástí je i bazén znázorňující českou lázeňskou tradici a restaurace, kde si návštěvníci mohou objednat české pivo. Místo informačních letáků dostávají hosté plavky s potiskem. Těmi chtějí autoři poukázat na to, že letáky brzy ztrácejí svou funkci, zatímco plavky mohou jejich majitelé použít i později a tím jsou ekologičtější.
I když se výstava veřejnosti zatím neotevřela, český pavilon se již umístil v pětici těch nejlepších. Na druhé místo jej zařadil italský magazín DaringToDo. „Stěžejním tématem české expozice je voda a její čištění prostřednictvím nanotechnologií, v pavilonu ale najdete i restauraci s českými specialitami a pivem,“ zmiňuje se list na svých internetových stránkách. Na prvním místě se umístila pořadatelská země Itálie, za Českou republiku se poté zařadila Malajsie, která se nechala inspirovat deštnými pralesy, Čína a pětici uzavírá Izrael.
Světová výstava se letos koná od 1. května do 31. října. Pro Milán je to už druhé EXPO. Výstavu, tehdy pod názvem Doprava, hostil už v roce 1906. Česká republika se účastní po pěti letech. V roce 2012 vynechala, protože jejím tématem byl „Žijící oceán a pobřeží“. Další výstava by se měla konat roku 2020 v Dubaji.
foto: expo2015.org