ne., 12. květen 2019 13:45

Extinction Rebellion se začíná formovat i v Olomouci

Kate Wiseman a Michael Prikryl během přednášky "Míříme k vyhynutí" Kate Wiseman a Michael Prikryl během přednášky "Míříme k vyhynutí" Zdroj: Dominika Plavková
Olomouc - V České republice organizace Extinction Rebellion (XR) působí zatím pouze v Praze a v Brně a má jen několik desítek členů. Nyní se ale Kate Wiseman, organizátorka akcí XR v Brně rozhodla podpořit vznik olomoucké větve tohoto hnutí. Přednáška s názvem Míříme k vyhynutí (a co s tím můžeme dělat) proběhla minulý pátek v olomouckém podniku Bluesbar Garch. Kate Wiseman během ní posluchače seznámila s negativními následky klimatické krize a s iniciativou XR v jiných zemích.

„Pokud chceme něco změnit, nemusí nás být většina. V minulosti už mnohokrát rebelie i jen několika málo lidí uvedla do pohybu velké změny v celosvětovém dění," uvádí Kate. „Budeme vděční za jakoukoli pomoc ze strany lidí, kterým osud naší planety není lhostejný. Po nikom nevyžadujeme, aby se přímo účastnil našich demonstrací, vše uvnitř organizace funguje na vzájemném respektu," dodává Wisemanová. Se vznikem spolku XR v Olomouci může podle ní pomoci naprosto kdokoli, kdo o to má zájem. „Hledáme dobrovolníky, kteří svůj čas a nápady chtějí věnovat něčemu, co má smysl," říká dále organizátorka. Další olomoucká akce pro zájemce, kteří by se chtěli podílet na organizaci XR v Olomouci, se koná už tento pátek 17. května v kavárně CoffeeCat od půl šesté odpoledne.

Extinction Rebellion je mezinárodní sociálně-politické hnutí, které vzniklo na konci října minulého roku ve Velké Británii. Od té doby se začíná postupně šířit do celého světa. Jeho členové se snaží upozornit na to, že současná klimatická situace vyžaduje radikální zásahy politiků. Sami aktivisté však chtějí tyto změny podnítit pouze nenásilným odporem a za pomocí aktů občanské neposlušnosti. Povědomí o XR se značně zvýšilo v březnu, kdy demonstranti několikrát záměrně zablokovali důležitá místa v centru Londýna. Účastníci akcí, které XR pořádá, jsou často ochotni nechat se zatknout, aby upozornili na vážnost celé situace. Během demonstrací tohoto hnutí bylo dohromady zatčeno už 1130 lidí. XR ve svém manifestu uvádí tři hlavní požadavky:

  • Vláda musí říct lidem pravdu o klimatu a souvisejících ekologických hrozbách, musí upustit od nekonsistentních politik a ve spolupráci s médii musí komunikovat s občany.
  • Vláda musí prosadit právně závazná politická opatření k omezení emisí uhlíku na nulu do roku 2025 a k omezení konzumu.
  • Musí vzniknout národní shromáždění občanů, které bude dohlížet na změny jako součást demokratického procesu.
Zobrazeno 1928 krát
Naposledy upraveno: po., 13. květen 2019 10:00
Pro psaní komentářů se přihlaste