st., 9. prosinec 2009 15:53

Farma zvířat jako vánoční dárek

Přítulná prasátka, hodní lidé, radost z nadbytku zeleniny, spousta brambůrek a omastku v prasátkově korýtku... Taková pohádka by se sice hodila do programu vánočního vysílání, ale nikoho (krom dětí pod pět let) by nenadchla. Zato revoluce, ta zní pro náctileté a výš zajímavěji. Zvlášť, když má tato „revoluce“ slavného tvůrce a jako podtext historické memento.

Farma zvíře George Orwella, zpracovaná jako divadelní kus na scéně Moravského divadla v Olomouci, měla premiéru 27. listopadu 2009. V době, kdy doznívalo (a doznívá) připomenutí 20. výročí sametové revoluce. V olomoucké divadle chtějí připomínat revoluci Orwellovým dílem nejen kvůli tomu, jak kritizuje komunismus, „ale především z důvodu obsahové i formální nadčasovosti,“ řekl režisér inscenace Roman Groszmann pro stránky moravskedivadlo.cz.

„Mým cílem rozhodně není zpochybňovat sametovou revoluci, chci jen provokovat diváky, aby si skrze tuto analogii kladli otázky a sami poznávali, zda jim náš příběh něco připomíná nebo ne,“ dodal. A kdo jiný by si měl klást otázky, než mladá generace?

Proto se divadelní kus Farma zvířat nabízí jako neotřelý a zároveň užitečný studentský dárek pod vánoční stromeček. Nejen tím, že opráší dávno zapomenutou bajku, čtenou jako povinnou literaturu na střední škole.

Po  Vánocích se inscenace hraje 9. ledna 2010. Vstupenky v pokladně či on-line na stránkách divadla: www.moravskedivadlo.cz.

 

 

Zobrazeno 1909 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:37
Pro psaní komentářů se přihlaste