po., 21. březen 2022 23:28

Festival Jeden svět se po dvou letech vrací do Olomouce. Upozorňuje na porušování lidských práv

Festivalový vizuál Festivalový vizuál Zdroj: Balíček pro média, Jeden svět
Mezinárodní filmový lidskoprávní festival Jeden svět se bude konat po dvou letech opět i v Olomouci. Poslední dva ročníky byly totiž negativně ovlivněny pandemickou situací. Jedná se o největší festival svého druhu na světě, tradici drží už od roku 1999. Letošní podtitul je Cesty svobody. Představí se na něm filmy o lidských právech ze světa i z České republiky.

„V posledních dvou letech jsme neměli to štěstí potkat se společně v kinech. Více než dvacetiletou tradici přerušila pandemie. Ročník 2020 byl zrušen kompletně, minulý rok se nám podařilo uspořádat alespoň letní Festivalové dny. Letos jsme ale konečně zpět ve vší parádě,“ neskrývají radost koordinátorky festivalu Barbora Kurdzielová a Kateřina Maršíková.

Ve vší parádě znamená, že letos se festival koná v 25 českých městech mezi 21. březnem a 3. dubnem. V Olomouci proběhne v týdnu od 28. března. Slavnostně ho zahájí snímek Děti mlhy. Film, který vystihuje letošní poselství festivalu, svobodu. Jedná se o příběh vietnamské dívky, která se snaží uniknout z nedobrovolného sňatku a uhájit tu svou.

„Napříč programem letošního festivalu najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv,“ popisuje téma festivalu jeho ředitel Ondřej Kamenický.

Program reflektuje dění ve světě. „Jeden svět nemůže stále se zhoršující situaci lidských práv ve světě přehlížet a nepřitáhnout k ní znovu pozornost. Zvláště ne v roce, kdy Člověka v tísni čeká 30. výročí od založení,“ říká vedoucí mediální komunikace festivalu Nikola Páleníčková. Dokument Zatracená práce přibližuje fungování nezávislé televizní stanice v Rusku, film Soudci pod tlakem poukazuje na nelehkou situaci soudců v Polsku, kteří nechtějí jít tamní vládě na ruku. Nedávné protesty v Hong Kongu přibližuje snímek Když město povstane.

Ve snaze co nejvíce zviditelnit porušování lidských práv letos festival proběhne také v Bruselu, centru hlavních evropských institucí.

Zobrazeno 855 krát
Naposledy upraveno: út., 22. březen 2022 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste