so., 19. listopad 2022 17:52

Festival svobody v Třinci zahájili mistři slam poetry

Páteční večer se slam poetry Páteční večer se slam poetry Zdroj: Klára Revendová
Třinec - V rámci oslav 33 let od Sametové revoluce se v Třinci uskutečnil Festival Svobody. V pátek se představili mistři republiky ve slam poetry, sobota pak patřila živé knihovně s inspirativními hosty. Letošními tématy byla především válka s dezinformacemi a konflikt na Ukrajině.

Letos uběhlo 33 let od Sametové revoluce, a při této příležitosti se ve dnech 11. a 12. listopadu konal ve třinecké knihovně Festival Svobody. Účastníci se mohli těšit na večer se slam poetry, ale také na Živou knihovnu. Letošním tématem byla především válka s dezinformacemi, energetická krize a válečný konflikt na Ukrajině.

Páteční večer patřil finalistům mistrovství ve slam poetry, kde se představili celkem čtyři jména: Dr. Filipitch, Honza Dibitanzl, Tim Postovit a Tukan. Všichni čtyři minimálně jednou vyhráli mistrovství České republiky ve slamu. Soutěžilo se ve dvou kolech a zazněly texty, které měly co dělat se svobodou, ať už tvůrčí, jakou je improvizace, otázkou duševní svobody a nesvobody nebo i otázce svobodných médií. Večer zahájil Dr. Filipitch s vysvětlivkou pro ty, kteří na slamu byli poprvé: „Slam poetry je velmi interaktivní, vlastně to vzniklo jako opozice k autorskému čtení. Nejsou zapotřebí rekvizity, ani kostýmy. Vlastně, jediná podmínka je, že autor prezentuje vlastní text.“ V průběhu večera bylo patrné, že publikum se dobře baví. Jedna z účastnic se nechala slyšet, že text o svobodě rozhodnutí byl tak pravdivý, až to bolelo.

Hlavní program se uskutečnil v sobotu odpoledne, kde se návštěvníci mohli účastnit živé knihovny čili formátu, kde se na jedno odpoledne vybraná osobnost stane živou knihou a bude vyprávět příběh. Pozvání přijali např.: novinářka Alexandra Alvarová, která se zabývá hybridní válkou a metodami přesvědčování, náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, ruský novinář a komentátor Alexander Mitrofanov a jiní. Návštěvníci se mohli zúčastnit diskuze na téma, a následně přejít k jiné „živé knize“. Účastníci odcházeli nadšení, inspirovaní a s podněty k přemýšlení.

Stáhnout přílohy:
Zobrazeno 531 krát
Naposledy upraveno: so., 19. listopad 2022 19:19
Pro psaní komentářů se přihlaste