pá., 27. září 2024 23:25

Fiala odvolává Bartoše, Piráti možná opustí vládu úplně

Ivan Bartoš rovněž rezignoval na vedení strany Ivan Bartoš rovněž rezignoval na vedení strany Zdroj: Česká pirátská strana
„Podraz a porušení koaliční smlouvy“, i tak Pirátská strana označuje krok premiéra Petra Fialy, odvolat současného předsedu strany Ivana Bartoše z pozice ministra pro místní rozvoj. Důvodem má být Bartošova neschopnost dotáhnout projekt digitalizace stavebního řízení. Resort má dočasně vést Marian Jurečka.

Ivan Bartoš v úterý po společném setkání s Perem Fialou hovořil o budoucí spolupráci pozitivně a zmínil, že se nic nemění ani na koaliční smlouvě. Pouhých pár hodin nato ovšem předseda vlády oznámil, že ke 30. 9. navrhne jeho odvolání z postu šéfa resortu. Samotnému Bartošovi to měl přitom oznámit po telefonu pouhých pár minut před tiskovou konferencí, na níž to oznámil.

Po tomto nečekaném kroku dosluhující šéf Pirátů vyjádřil zájem strany o vystoupení z vlády a vyzval spolustraníky k rezignaci na své posty. Odchod by se tedy mohl týkat například i ministra pro legislativu Michala Šalomouna či ministra zahraničí Jana Lipavského. Ten se nechal slyšet, že by však kromě podání demise navíc i opustil Pirátskou stranu.

„Ivana Bartoše odvolávám z vlády proto, že nebyl schopen vyřešit problémy digitalizace stavebního řízení,“ nechal se slyšet premiér. Navíc také uvedl, že Piráty z vlády nikdo nevyhazuje. Stanovisko Pirátů se však i přesto nezměnilo. Aktuální vývoj naznačuje jejich vystoupení z pětikoalice a s tím spojený přechod do opozice. Definitivně se o odchodu rozhodne až hlasováním na celostátním fóru Pirátské strany, které začalo v pátek dopoledne a jehož výsledky budou oznámeny v pondělí.

Prezident Petr Pavel se k věci vyjádřil tak, že se při odvolání ministra pro místní rozvoj bude řídit ústavou. Tedy pokud premiér navrhne Bartošovo odvolání a současně i jeho nástupce, bude konat neprodleně. Nástupcem by se potom měl dočasně stát vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vláda správou digitalizace stavebního řízení ve středu pověřila ministra dopravy Martina Kupku (ODS). Ministerstvo pod jeho vedením již nyní připravuje změnu zákona, která by úředníkům při stavebním řízení poskytla možnost přestat používat v rámci digitalizace nově vytvořené programy. Nedostatky, které dosud bránily plnému spuštění digitalizace by mělo být možné, dle analýzy, opravit za 12 až 18 měsíců.

Zobrazeno 71 krát
Naposledy upraveno: po., 30. září 2024 17:46
Pro psaní komentářů se přihlaste