st., 10. říjen 2018 21:52

Finále Světového poháru v orientačním běhu Česku přineslo dvě zlata a jeden bronz

Finále Světového poháru 2018 - sprint Finále Světového poháru 2018 - sprint Zdroj: Foto: Tomáš Bubela
Česká republika - Od prvního říjnového čtvrtka hostilo Česko čtyři dny finále Světového poháru v orientačním běhu. Domácí reprezentanti na něm vybojovali dohromady tři medaile. V celkovém žebříčku Světového poháru se Česká republika za celou sezónu umístila na čtvrté pozici.

Finále Světového poháru odstartovalo vyřazovacím sprintem. Ten z domácích zaběhl nejlépe Vojtěch Král, kdy o tři vteřiny utekl druhému Jonasi Leanderssonovi a o sedm vteřin pak Gustavu Bergmanovi, dvěma švédským závodníkům.

Další cenný kov přidala smíšená štafeta v pátečním sprintu v okolí Petřína. Čtveřice ve složení Jana Knapová, Miloš Nykodým, Vojtěch Král a Tereza Janošíková si doběhla pro třetí příčku redukovaného pořadí, kdy o více než minutu dorazila za třemi švýcarskými a jednou švédskou štafetou. Vzhledem k pravidlu vyškrtnutí skupin stejné národnostní příslušnosti se Česká republika dostala právě na zmiňovanou třetí pozici.

Třetím v pořadí byl závod krátké trati v turnovských skalních formacích. Běžci tuto trať startovali na hradě Valdštejn, aby pokračovali do okolních lesů plných pískovcových skal. Domácím tento terén sednul. Nejlépe pak vítěznému Miloši Nykodýmovi, který skvělým výkonem o 51 vteřin předběhl Švýcara Andrease Kyburze. „V minulosti jsem tady docela trénoval. Vzhledem k tomu terénu bych řekl, že máme oproti zahraničním závodníkům docela výhodu," potvrdil po závodě Miloš Nykodým.

V hodnocení celé série Světového poháru se nejlépe umístilo Švýcarsko, druhé pak Švédsko a třetí pozici zaujala reprezentace Norska. České republice patří úžasná čtvrtá pozice.

Světový pohár v orientačním běhu každoročně pořádá Mezinárodní federace orientačního běhu (IOF). Nejlepší závodníci z celého světa soutěží v sérii závodů a sbírají body do celkového hodnocení.

Zobrazeno 1452 krát
Naposledy upraveno: st., 17. říjen 2018 22:48
Pro psaní komentářů se přihlaste